Bizalmas információkat adtak ki iráni fogvatartóiknak azok az amerikai haditengerészek, akiket még januárban fogott el a Forradalmi Gárda parti őrsége – derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésből.

A dokumentum számos, apróbb hiba együttes eredményeként értékeli, hogy az amerikai haditengerészet hajója az irániak kezére jutott. Többek között a túl gyors tempót követelő kapitány és az útvonal betartásával nem foglalkozó legénység is felelős azért, hogy a nemzetközi vizekről először szaúdi, majd iráni területre tévedtek.

A Fárszi-sziget közelében aztán megállították őket, de a szabályzattal ellentétben a parancsnok nem utasította védekezésre a legénységet azzal az indokkal, hogy nem akar háborút kirobbantani Iránnal.

A Forradalmi Gárda emberei lefegyverezték őket, megrongálták a berendezést, és a sajátjukra cserélték a hajó amerikai lobogóját. Az őrizetbe vett haditengerészek közül legalább tízen a hajók teljesítményére és útvonalaira érzékeny adatokat szolgáltattak ki vallatóiknak, akik fegyvert fogtak rájuk, és elhallgatták előlük, hogy az amerikai diplomaták már tárgyalnak a kiszabadításukról. Egy propagandafilmhez vidáman enniük és tenni- venniük is kellett.

A kiszabadulásuk után több tisztet is felmentettek az amerikaiak a szolgálat alól, míg Ali Khamenei ajatollah medállal tüntette ki a gárdistákat hőstettükért. A most feltárt incidens súlyos következményekkel járhat az amerikai–iráni békefolyamatra nézve.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!