A bosnyák piramisok továbbra is megosztják a tudósokat. A hegyformájú képződmények valóban szabályos alakúnak látszanak, de jelen állapotukban leginkább éles gerincű, talajtakaróval és növényzettel borított hegynek mutatják magukat.

 
Viszokó, Bosznia. Ha ön egy piramist lát a képen, lehet, hogy nem véletlen

Kérdés, hogyan maradhatott meg ilyen szabályos formára egy piramis, hiszen az idő a legkeményebb anyagokat is kikezdi. A mérések szerint a legnagyobb bosnyák piramis, a Nap ráadásul 220 méter magas, az egyiptomi Kheopsz például 147 méter.

Ráadásul egyes vizsgálatok szerint a Viszokó határában megtalált anyagminták 24-29 ezer évesek, vagyis jóval idősebbek a gízai piramisok koránál (2500-2600 év).

Alighanem ez is hozzájárul ahhoz, hogy sokan kétkedve fogadják az elemzés valódiságát. A piramisok léte ugyanis alighanem újraírná az emberi civilizáció történetét, s talán ezért is mondják sokan azt, hogy az elemzés csupán azt igazolja, hogy a vizsgált kőzetanyag, a nagyon kemény, betonszerű konglomerátum több mint húszezer évvel ezelőtt keletkezett.

A boszniai leletek újra megnyitották azt a kérdést is, hogy hány civilizáció létezhetett a Földön az ember jelenléte előtt. A bolygó 4,6 milliárd éves története során ugyanis számos létrejöhetett és tűnhetett el nyomtalanul. Igaz, aligha tudhatjuk meg, milyen civilizációk tűntek el, hiszen nyomukat sem találjuk, és a legidősebb dinoszauruszleletek is – földtörténeti léptékkel mérve – mindössze 220-245 millió évesek.

Dr. Semir Osmanagić 2005-ben fedezte fel a Nap, a Hold, a Sárkány és a Szerelem piramisát és a Földanya- templomát. Szerinte ideje volna újraírni az emberiség történelmét.

A turisták mindenesetre felfedezték már maguknak Viszokót, és többen a piramis sugárzó erejében bízva a csodálatos gyógyulás reményében utaznak Boszniába.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!