A magyar nép vándornép. Az utóbbi pár hónapban ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a magyar polgárok egyre erősödő pénzkimenekítési vágya. Már-már divattá vált az országhatárhoz közel eső osztrák és szlovák bankokban a folyószámlanyitás.

Az elmúlt két évben közel négyszáznyolcvanmilliárd forint hagyta el hazánkat. Az Európai Unió országaiban általános tendencia, hogy a bankokban az uniós állampolgárság ellenére csak az nyithat számlát, aki rezidens az adott országban. Amennyiben az ügyfél nem az, akkor a helyi hivataloknál folyamodhat igazolásért. Az osztrák Bank Burgenlandnál ezzel szemben személyigazolványon, útlevélen és a megjelenésen kívül nincs másra szükség a számlanyitáshoz. Nem kell igazolni a betenni kívánt összeg eredetét sem.

Egy bank honlapján a magyar zászló színeiben pompázó „Az ön határok nélküli pénzügyi partnere” feliratú logóra kattintva olvashatnak tájékoztatást a magyar érdeklődők.

Felhívtam a bank eisensdadti fiókját. Az osztrák munkatárs az üdvözlés hallatán automatikusan kapcsolta magyar kollégáját, aki készségesen informált a számlanyitás feltételeiről:

– Folyószámlanyitás esetén negyedévente tizenhét euró a kezelési díj. Ehhez adott esetben társulhatnak tranzakciós költségek, ezekkel együtt körülbelül huszonöt euró a maximális költség. Amennyiben megtakarítási célból óhajt számlát nyitni, a takarékbetétkönyvet ajánlom, mert sem számlavezetési, sem nyitási költséget nem számolunk fel.

– Mit gondol, hogyan érdemes betenni a pénzemet? Átutalással vagy készpénzben?

– Ez attól függ, hogy a magyar bank, ahol a számláját vezeti, milyen tranzakciós díjakkal dolgozik. Ezek általában magasabbak a mieinknél, ezért úgy gondolom, érdemesebb átváltani az összeget, és készpénzben tenni be hozzánk.

– A hét minden napján van önöknél magyar nyelvű ügyintézés?

– Természetesen. Amennyiben nem sürgős a számlanyitás, azt tanácsolom, március 15-én keresse fel bankunkat, nálunk aznap nincs nemzeti ünnep.

Hasonló a helyzet Szlovákiában. A magyar kliensek száma az elmúlt három évben folyamatosan nőtt. Ennek egyik oka, hogy Szlovákiában korlátlan a betétgarancia.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!