Egyre több helyen tud a szabadban edzeni, játszani az is, aki súlyosan korlátozott mozgásában. Az egészséges és a halmozottan sérült gyerekek közös együttlétéért küzdő MagikMe játszótéri játékai már több mint negyven helyen használhatók az országban, és a városi parkok rekreációs funkcióit szem előtt tartó Hard Body Hangnek is vannak mozgássérültek által használható sporteszközei. Csepelen most nyílt az ország első integrált tornaparkja, ahol gyerekek és felnőttek, egészségesek és sérültek együtt sportolhatnak, játszhatnak. Vagyis inkább sportolhatnának, játszhatnának…

 
Fotó: Tóth Gergő, Népszava

„Klassz, hogy van ilyen, de én speciel nem szívesen teszem magam közszemlére” – mondja Fenyvesi Zoli, aki Till Attila Tiszta szívvel című gengszterfilmjének kerekes székes főhőseként már igazán hozzászokhatott volna ahhoz, hogy nézik. „Nem lehet hozzászokni ahhoz, hogy bámulnak, sőt egy idő után egyre jobban zavar, úgyhogy inkább igyekszem nem belefutni ilyen szitukba” – meséli. Pedig Zoli még az egyik edzőgép prototípusának kidolgozásában is részt vett: a tervezők rajta, vele tesztelték, hogy kerekes székből is el lehet-e érni a húzódzkodókarokat.

Harsányi Eszter, a MagikMe egyik alapító anyukája szerint azért nehéz kérdés ez, mert itthon még sem a köz, sem a városvezetés nem nyitott semmiféle másságra. „Annak, hogy legalább az új játszóterek ne épüljenek akadálymentesítés nélkül, alapnak kellene lennie. Nem az. Még mindig előfordul, hogy azzal utasítják vissza döntéshozók a játékainkat, hogy adott játszótérnek készen vannak a tervei, amik nem számolnak sérült gyerekekkel. Gyöngykavics – még mindig itt tartunk. De azért az nagyon nagy eredmény, hogy már negyvenvalahány játszótéren ott vannak a játékaink, és már nemcsak házalunk velük, hanem egyre több helyen fordulnak az érintett közösségek az önkormányzatokhoz akadálymentesítésért és integrált játékokért. De bőven akadnak még hiányosságok.

Az például még sehol nem egyértelmű, hogy ezekre a játszóterekre el is kell jutni valahogy. Sem a járdainfrastruktúra, sem a tömegközlekedés nem alkalmas igazán a kerekes székes, de még a babakocsis közlekedésre sem. A csepeli tornapark esetében az nagyon nagy dolog, hogy a FŐKERT, ami ugye a főváros közparkjaiért, játszótereiért felelős, már a projekt tervezési fázisában és az infrastruktúra kiépítésében is részt vett. Egy nagyvárosnak előbb-utóbb fel kell ismernie, hogy vannak sérültjei!”

Eszter szerint infrastrukturálisan külföldön sem sokkal jobb a helyet, még Berlinben sem nagyon látott akadálymentes játszóteret. Amiben óriási a különbség, az a témához való hozzáállás. „Európa nagy részén már felismerték ennek a fontosságát, éppen ezért sokkal kevésbé kell győzködni a döntéshozókat.”

Azért persze van mit tenni ott is – a MagikMe-s anyukák épp a külföldi piacra próbálnak beszivárogni, és készül a harmadik speciális játszótéri játékuk is: egy hármas trióhinta. Ahhoz pedig, hogy egy családnak, kacifántos és/vagy átlagos gyerekekkel kedve legyen felkerekedni, és egy vagy két játékért átszelni a város akadálytengerét, arra is szükség volna, amit Fenyvesi Zoli hiányol: ne bámuljanak az emberek úgy rájuk, mintha bazári majmok volnának!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!