Számtalan olyan hely van Magyarországon, ahol a bort szentélyekben mérik, de tudják, hogy pusztán egyetlen olyan akad, ahol szó szerint templomot kapott a hegy mennyei leve? Egészen pontosan Sátoraljaújhelyen, a Fasor utcában áll a Kós Károly-i hagyományokból építkező tornyos épület, melyet 1913-ban emeltek, a helyi fáma szerint a világ első aszúborának, a Szepsi Laczkó Máté református prédikátor által az újhelyi Oremus-dűlő terméséből készített nedűnek a tiszteletére.

 
Forrás: Sátoraljaújhely.hu

Egyes műtörténészek szerint Thoroczkay Wigand Ede tervezte, csak mivel nem volt diplomája, strómannak bevette Váczy-Hübschl Kálmánt. Mások szerint azonban a Bortemplom betonmintázata és mázas kerámia díszítése an?- nyira váczy-hübschli, hogy kizárt a strómanság, ráadásul a toronyfalon éppen az a mértani dekoráció látható, ami az 1911-es váci Hübschl-villán is, úgyhogy biztosan ő a tervező.

Az egykori, profán nevén Állami Közpincében eredetileg több mint 1 millió liter bort tároltak – külön ipari vágány is vezetett hozzá. A felső szinteken felügyelői és pincemesteri lakások, irodák, árverezési és borkóstoló termek voltak, és itt működött a szőlőtermelést is ellenőrző Szőlészeti és Borászati Felügyelőség.

Az alsó szint hordógőzölővel, palackmosóval, 400 ezer darabos palacktárral, csomagolóval szolgálta a borkereskedelmet. 1990 után a Tokaj Kereskedőház Rt. eladta az épületet, ami többször is gazdát cserélt, de a gazdáktól függetlenül, nagyjából mostanáig üresen állt és rohadt. Három éve Sátoraljaújhely Város Önkormányzata tulajdonrészt szerzett az épületben, és nemrégiben, homályos forrásokból, megkezdte látogatóközponttá alakítását.  

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!