A téma szó szerint az utcán hever. Olykor a talpunk alatt. Ha csak kilépünk a lakásból, pár méteren belül a szemünk elé kerül egy csatornafedél. Mi lehet ebben érdekes?

 
Fotó: Draskovics Ádám

Először is, nem is gondolnánk, milyen sok van belőlük Budapesten:
csak a Fővárosi 1Csatornázási Művek (FCSM) 160 ezer aknafedlapot üzemeltet – ezenkívül több ezer van, ami elektromossági vagy postai célokat szolgál. A csatornafedlapok közül a leggyakoribb típus 50 kilós, de az utóbbi években a forgalmasabb útszakaszokon már masszívabb, négyzetméterenként 300 kilós tányértömegűeket helyeznek ki. A fedlapok azért is izgalmasak, mert sokféle van belőlük.

Az FCSM a turisztikailag jelentősebb, frekventáltabb területeken például egyedi, esztétikusabb fedlapokat alkalmaz, gyakran nem is kerek formájút, hanem mondjuk a díszburkolathoz jobban passzoló négyszögletest. De ettől függetlenül is az V. vagy a VI. kerületben különösen változatos a fedlapok mintázata: e kis területű városrészeken belül több tucat eltérőt is találhatunk. Az FCSM szerint nemcsak azért, mert egységes szabályozás csak bizonyos műszaki részletekre vonatkozik – nyílások nagysága, bordázottság, csúszásmentesség –, hanem mert eltérő időszakokban helyezték ki őket, a műszaki előírások és a termékek pedig folyamatosan fejlődtek – ahogy időnként változtak a beszállítók is. Egy-egy intézmény a saját csatornarendszerén, az ingatlanon belül elhelyezhet teljesen egyedi mintázatú aknalefedéseket is – ilyeneket láthatunk például a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!