Amerika tele van magyar tervezésű épületekkel – olyanokkal, mint például a Central Park szélén álldigáló San Remo apartmanház, melyet bizonyos Roth Imre tervezett –, de vajon akadnak-e amerikai tervezésű épületek Magyarországon? Az építészfórum.hu és az Urbanista blog már többször beletörte a bicskáját a keresgélésbe, és főként csak majdnem vagy mondvacsinált hazai amerikai épületek akadtak a hálójukba.

 
A szombathelyi Bagolyvár

A szombathelyi Bagolyvár például a legöregebb „majdnem” kategória: bizonyos Zvitkovicz Károly hadbiztos építtette magának 1851-ben. Ha hinni lehet a korabeli feljegyzéseknek, az épület terveit és az építési költségekre a pénzt egy amerikai nagybácsi, Zvitkovicz Sándor küldte haza, aki mint redemptorista (katolikus rend) szerzetes csinált karriert az államokban. Ott több templomot is terveztetett, mégpedig egy helyi építésszel, Robert Cary Longgal. Long nemcsak templomokban utazott, portfóliójában vidéki birtokközpontok is szerepeltek – a szakemberek szerint a Bagolyváron több helyütt is tetten érhető a stílusa, egyes homlokzati elemek egy az egyben egyeznek meg amerikai romantizáló kastélyfélék arculati elemeivel. Az épület a 20. században előbb a helyi ÁVH központjaként, majd szovjet kaszárnyaként működött. 1956-ban pedig a magyar csapatok egyik főhadiszállása, utána úttörőház, majd Gyermekek Háza lett. A kilencvenes évek közepétől ismét magántulajdonban van, de olykor-olykor, hol azzal, hogy eladásra kínálják, hol egy rejtélyes robbanással, gyanús tűzesettel, esetleg a neve körül keringő, újra és újra feléledő legendákkal felhívja magára a figyelmet.

A jelenleg hivatalos verzió szerint azért Bagolyvár, mert a bejárat fölött egy ötmázsás(!) fémbagoly ücsörgött, melyet a második tulajdonos, Sövegjártó ügyvéd úr rakatott fel 1871-ben. Fotó ugyan nincs róla, de leírásokban itt-ott szerepel, így a léte nem, csak a súlya kérdéses: 500 kiló talán még legendából is sok, nemhogy fémbagolyból.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!