Ismét közös jelöltek indítását javasolta az MSZP a baloldali pártoknak. Amit egyszer már kipróbáltak az országgyűlési választáson, azt most az önkormányzatin is tovább vinnék, ezúttal Budapesten fognának össze az ellenzék képviselői. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint a győzelem stratégiája csak a teljes összefogás lehet, és a „budapestiek többet érdemelnek a Fidesznél”.

 
 

Ennél van egy nyomósabb érvük is a közös indulás mellett: a kormány által saját előnyükre módosított választási törvény ellenszere a szocialisták szerint csak a teljes összefogás, a közös jelölt, közös lista, valamint a közös főpolgármester-jelölt lehet. Ez utóbbi személyéről továbbra sem árultak el semmit, az erről szóló tárgyalás, „hogy ne öltsön casting jelleget”, nem a nagy nyilvánosság előtt zajlik. Az elsődleges alkalmassági feltétel az, hogy az illető vállalja a jelöltséget – mondta Horváth.

Ha valahol, akkor Budapesten volt igazán értelme a baloldali pártok összefogásának: az áprilisi, illetve az európai parlamenti választás eredményét nézve reális esélynek tűnik 10-12 fővárosi kerület megszerzése, ha csak egyetlen ellenzéki polgármesterjelölt áll szemben a fideszes indulóval. További két-három kerületben ellenzéki közgyűlési többség tűnik elérhetőnek.

Az MSZP, a DK és az Együtt képviselői egyébként már hetek óta intenzíven egyeztetnek erről a színfalak mögött. Információink szerint nincsenek is messze az álláspontok a közös polgármesterjelölteket illetően.

Véleménykülönbség abban van, hogy az Együtt kerülné a túl szoros együttműködés látszatát, miközben kész támogatni a sikeresen működő szocialista polgármesterek indulását, addig például mereven elzárkózik attól, hogy nevét adja Hunvald György egykori polgármester indulásához a VII. kerületben.

Nagyobb a fejtörés a főpolgármesterjelölt ügyében, és ennek nem tett jót, hogy az elmúlt napokban vagy féltucatnyi lehetséges közös jelölt nevét kezdte megszellőztetni a sajtó.

Tarlós István legyőzése a felmérések szerint igencsak kétségesnek tűnik, az esélyhez az LMP-szavazók támogatását is meg kellene szerezni egy általuk is elfogadható jelölt indításával. Mivel ilyen egyik pártnak sincs a tarsolyában, mindenki a másiknak adná az induló megnevezésének jogát. Mindenesetre úgy tűnik, hogy szemben a korábbi állásponttal, most a kerületi polgármesteri székek elnyerését fontosobbnak tekinti az ellenzék a főpolgármesteri posztnál – igaz, a Fidesz által átszabott budapesti igazgatási szabályok is ezt diktálják.

Vidéken az ellenzék 4-5 megyei jogú város irányításának elnyerésében reménykedik minimum programként. Szeged mellett Pécsett, Miskolcon, Salgótarjánban és Nyíregyházán van is erre komoly esély.

Ami már biztos: az MSZP, az Együtt és a DK közös jelöltjeként indul újra Botka László a szegedi polgármesteri posztért. Botka a párt szegedi küldöttgyűlése utáni sajtótájékoztatón tegnap úgy fogalmazott, hogy sokkal jobban motiválják a város előtt álló lehetőségek, mint amennyire elégedett az elért sikerekkel.

Botka ellenfeleként a Fidesz szegedi szervezete a párt városi elnökét, Gyimesi Lászlót javasolta polgármesterjelöltnek.

Úgy tudjuk, Pécsett egy pártoktól független civil jelölt élvezheti majd az ellenzék támogatását, és több nagyvárosban is hajlandóak lennének saját régi motorosaik helyett új jelöltek indítására az ellenzéki pártok.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!