Szeptember 12-én, szombaton ünnepli megnyitásának 15. évfordulóját a Magyar Vasúttörténeti Park

Most szombaton ünnepli megnyitásának 15. évfordulóját a Magyar Vasúttörténeti Park. Európa legnagyobb szabadtéri és első interaktív vasúttörténeti múzeuma 70 ezer m² hektáron elterülő gyűjtemény. Itt minden formában és mennyiségben megtalálható mindaz, ami a vasúttal kapcsolatos: mozdonyok ától cettig, sínautók, hajtányok, lóvasút, kerti vasút, vasútmodellek stb.

Persze ne tagadjuk, ambivalens érzés keríti hatalmába az embert, ha a magyar vasútra gondol. Egyszerre rándul görcsbe a gyomra, ha a nem is oly ritkán előforduló késéseket, a tájékoztatás hiányát vagy a mocskot idézi fel. Ugyanakkor valamennyiünkben ott él a nosztalgia is, annak a gyermekkori izgalomnak emléke, amikor vonattal utazhattunk, ahogy csodáltuk a hatalmas vasszerkezetet, és ahogy andalítón zakatolt velünk.

Hogy ez így van, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a nyár végi Kerti Vasutak Találkozója olyan tömegeket vonzott, amire valószínűleg a szervezők sem voltak felkészülve. Így a jegyváltásra és az interaktív programokra való várakozás tette ki a parkban töltött idő nagy részét, jó órácskát kellett sorban állni szinte mindenhol. Az eredmény: bosszankodó, elcsigázott szülők, és türelmetlen, várakozástól hullafáradt csemeték.

Kár érte, mert a park kínálata valóban színes, változatos, és minden korosztályt kielégítő, az itt dolgozó „vasutasok” pedig még a túlterheltség ellenére is kedvesek, segítőkészek és mesélősek. Így bár az ambivalens érzés megmaradt, a szerelem is megerősödött, és a park továbbra is remek családi programnak ígérkezik. A gyűjtemény maga pedig tényleg egyedülálló.

Címkék: kiállítás, vasút

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!