Szíriai kurd harcosok elfogták az ISIS négytagú brit kivégzőosztagának még szabadon lévő két tagját. A brit akcentusuk miatt az egykori Beatles együttesről elnevezett banda felelős több tucat külföldi túsz megkínzásáért és brutális kivégzéséért. Kézre kerítésükkel a kurdok újabb jó pontokat szereztek Washingtonnál.

 
Jihadi John

A négy arab származású, de brit állampolgárságú terrorista – Alexanda Kotey, El Shafee Elsheikh, Mohamed Emwazi és Aine Davis – 2012–13 fordulóján érkezett Szíriába. Először az al-Kaida terrorszervezethez, majd az Iszlám Államhoz csatlakoztak.

Az amerikai és brit hírszerzés adatai szerint öt év alatt legalább 27 túszt fejeztek le és rengeteget megkínoztak. Köztük volt James Foley és Steven Sotloff amerikai újságírók, akiknek halála a Jihadi Johnnak nevezett Emwazi lelkén szárad. Áldozataik közé tartoztak különböző nemzetiségű segélymunkások és haditudósítók.

Jihadi Johnnal 2015-ben egy dróncsapás végzett Rakkában, az ISIS „kalifátusának” egykori fővárosában. Aine Davist tavaly Törökországban ítélték el és börtönözték be. Az utolsó két „Beatle”-t, 34 éves Koteyt és a 29 éves Elsheikhet még január végén kapták el Szíria keleti vidékén. Elfogásukról először a New York Times adott hírt, és ezt erősítette meg az amerikai hírügynökségnek a hadsereg tisztségviselője.

Az amerikaiak azt remélik, az elfogott terroristáktól információkat szerezhetnek az áldozatok földi maradványainak hollétéről.

A két férfit az amerikaiak támogatta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd szervezet tagjai fogták el. Két nappal ezelőtt ugyanennek a szervezetnek a katonái az amerikai csapatokkal együttműködve támadták a Bassár el-Aszadhoz hű szíriai kormányerőkre, miután azok rakétákkal lőtték a kurd állásokat.

A kurdok az ISIS elleni harc egyik fő erejének számítanak Szíriában, miközben Törökország – orosz beleegyezéssel és Moszkva csendes támogatásával – háborút indított a határai mellett élő kurdok ellen. Törökországban jelentős számú kurd él, akik évek óta harcolnak a török elnyomás ellen.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!