Orvosi műhibák, gyilkosságok és egyszerű balesetek – a régészek és az orvosok közösen rengeteg rejtélyre fényt tudnak deríteni.

Ahogy halad a tudomány, egyre kevesebb a múlt titka.

Először csak egy kis zsibbadás a jobb lábban, aztán erős kéz- és hátfájás, végül arcidegbénulás: Constance Wilde leveleiben hosszasan ecsetelte betegségeit.
Orvosai először férjétől elkapott szifiliszre tippeltek, majd baleset okozta gerincsérülésre, végül pedig daganatra gyanakodva eltávolították a méhét. A műtét után néhány nappal Constance 39 évesen, feltehetőleg vérmérgezésben elhunyt.
Ashley Robins dél-afrikai kutató most azt állítja: tudja, mi volt Constance baja. Úgy véli, sclerosis multiplexben szenvedett, ami az idegrendszert támadja meg, és leginkább látási, érzékelési és motorikus zavarokat, koordinációs és egyensúlyozási nehézségeket, fizikai kimerültséget okoz. Mindazt, ami Constance Wilde-ot éveken át kínozta. Az igazi tragédia az, hogy a nő halálakor a betegség már ismert volt, 1888-ban bekerült egy brit ideggyógyász neurológiai kézikönyvébe is. Oscar Wilde felesége 1889-ben kezdett el betegeskedni, és kilenc év múlva halt meg, teljesen félrekezelve.
Nem ő az egyetlen híresség, akinek diagnózisát sikerült felállítaniuk a modern kor kutatóinak.

 

A tettest még keresik
Szintén a véletlen vezette a kutatók kezét, amikor kiderült, hogy egy gyilkosság áldozatát vizsgálják. A 700 éve meghalt lovag, Cangrande della Scala a veronai uralkodó harmadik fia volt, ma Dante egyik fő pártfogójaként emlékezünk rá. Kiváló hadvezér volt, 38 éves korában győztesen vonult be Trevisóba, ahol néhány nappal később hányni kezdett, majd meghalt. A történeti források zavaros ivóvízre hivatkoznak, a modern törvényszéki szakértők viszont a zavaros politikai helyzetre gyanakszanak. Amikor ugyanis nemrég vizsgálat alá vetették a lovag mumifikált holttestét, gyomrában gyűszűvirág nyomait fedezték fel – tudatta Gino Fornaciari, a Pisa Egyetem paleopatológusa. A növény nagyobb mennyiségben fogyasztva halálos méreg, Itália földjén pedig mindig is nagy népszerűségnek örvendett a mérgezés. Gyanúsított is van már: Mastino II della Scala, az elhunyt unokaöccse, aki a kormányzásban követte. Egyelőre nem vallott…

 

Durva baleset, brutális gyilkosság
Amióta megtalálták, régészek sora próbálta megállapítani, miben is halt meg a legendás fáraó,
Tutanhamon. Gyanakodtak maláriára, gyilkosságra, vízilótámadására. Két régész, Robert Connolly és Matthew Ponting egy virtuális boncolás után – beszkennelték az egész testet, és feltérképezték az összes sérülést – arra a megállapításra jutott, hogy a fáraót kocsihajtás közben érte a végzetes baleset. Így arra a kérdésre is tudtak választ adni, vajon miért Tutanhamon az egyetlen egyiptomi uralkodó, akinek hiányzik egy létfontosságú szerve: úgy vélik, a földön térdelt, amikor egy másik harci szekér nekiütközött, és olyannyira szétroncsolta a szívét, hogy a balzsamozók már nem tudtak vele mit kezdeni. III. Ramszesz halála is sokáig foglalkoztatta a kutatókat. Végül paleopatológusok mondtak ítéletet: CT-felvételek alapján megállapították, hogy olyan mély vágás látható az uralkodó torkán, amely azonnali halált okozhatott. Mindeddig azért nem derült fény a gyilkosságra, mert a múmia testét betekerő szövettől nem látszott a seb. Az ókori források ugyan több (legalább négy) III. Ramszesz elleni merényletről megemlékeznek, ám egyik esetében sem említik, hogy az sikeres lett volna – ezért sem volt eddig egyértelmű, hogyan hunyt el a fáraó.

 

Végzetes vita
Alig fél évvel hivatalba lépése után merénylő végzett az Amerikai Egyesült Államok huszadik elnökével. James A. Garfield azonban akár túl is élhette volna a két lövést, amelyek a vállán és a hátán sebezték meg – ez utóbbi a hasnyálmirigy mellett állt meg. Az elnököt a kor legjobb orvosai kezelték. Egyikük a nyugati, bizonyítékokra alapozó orvostudomány híve volt, a másik viszont homeopata volt, vagyis az emlékező vízben rezgő hatóanyagokat tekintette a kezelés legmegfelelőbb módjának. Amiben egyetértettek: az elnök emésztőrendszere olyan súlyosan sérült, hogy nem lehet szájon át táplálni.
Éppen ezért az ellenkező irányból töltötték szervezetébe a szükségesnek ítélet marhahúslevest, tojássárgáját, tejet, whiskyt és ópiumot – ám a beteg állapota mit sem javult. A fertőtlenítés ekkoriban még nem volt elterjedt, az orvosok kézzel távolították el a golyókat. Az elnök két és fél hónapig feküdt gyulladások, vérmérgezés és fertőzések közepette – ám az utólagos vizsgálatok megállapították, hogy Garfield sebe egyáltalán nem volt halálos, Dr. Ira Rutkow amerikai professzor szerint orvosai gyakorlatilag halálra éheztették.

 

Nem hobbit, csak beteg
Apró termet, kicsi agy: a Homo Floresiensis az emberfélék családjának egy kihalt ága, legalábbis a kutatók mindeddig így vélték. Mivel alacsonyabb és kisebb agytérfogatú volt a modern embernél (innen a beceneve: hobbit), eddig külön egyedként kezelték. A 2003-ban az indonéziai Flores-szigeten talált csontmaradványokat Robert B. Eckhardt, a Penn State Egyetem professzora vizsgálta meg újra, és a mintegy 15 ezer éves leleten a Down-szindróma jegyeit ismerte fel. A betegség abban az időszakban elterjedt volt, ezer emberből egyet érintett. Vagyis a hobbit egyáltalán nem biztos, hogy külön fajba tartozott, elképzelhető, hogy pusztán egy beteg modern ember maradványait sorolták be tévesen a kutatók.


Még mindig nem tudni
Továbbra is rejtély viszont az, hogyan halt meg az amerikai költő, Edgar Allan Poe.
A költő 1849. szeptember 27-én indult a virginiai Richmondból Philadelphiába, ahová soha nem érkezett meg. Október 3-án választást tartottak Baltimore-ban, ahol az egyik szavazóhelyiség mellett egy földön fetrengő, holtrészeg férfiban felismerték az írót. Kórházba vitték, ahol néhány nap múlva anélkül halt meg, hogy feleszmélt volna, öntudatlan állapotban egyetlen nevet ismételgetett: Reynolds. Innentől már csak spekulálni lehet. Van, aki Poe hajtincseit elemezve arra jutott, hogy szén-monoxid-mérgezés végzett vele. Mások (nem alaptalanul) alkoholmérgezésre gyanakodnak, megint mások veszettségre, influenzára, agydaganatra.
A sor hosszan folytatható, a gyilkosságot sem lehet kizárni. De ha sikerülhet diagnózist felállítani egy 15 ezer évvel ezelőtti ember haláláról, reménykedhetünk, hogy egyszer Poe halálának okait is megfejtik majd a kutatók.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!