Egyre sürgetőbb a barlangban rekedt thaiföldi gyerekek és edzőjük kimentése, mert az ország északi részében újabb heves esőzések várhatók a hétvégén. Közben egy búvár meghalt, amikor oxigént próbált bejuttatni a szerencsétlenül járt csapatnak.

  -
  -
- – Kép 1/2

A 38 éves férfi (a thai hadsereg egykori tisztje) önként csatlakozott a mentőakcióhoz. Az volt a feladata, hogy oxigénpalackot vigyen a fiúknak. Sikerrel is járt, de a visszaútra már nem maradt elég levegője. Elvesztette az eszméletét és megfulladt a kanyargós barlangrendszerben.

A 11–16 éves fiatalok – 12 gyerekfocista és 25 éves edzőjük – még június 23-án mentek be egy barlangba, de kijutni már nem tudtak onnan. A heves esőzések miatt a barlang bejáratát elárasztotta víz. Napokig keresték őket a környéken, mikor a barlang bejárata előtt ráakadtak a holmijaikra. A nemzetközi mentőalakulatok hétfőn csodával határos módon épségben találták meg a csapatot négy kilométerre a barlang bejáratától, egy szárazon maradt üregben. Az ausztrál rendőrök, thai és amerikai katonák, valamint brit barlangászok azóta azon dolgoznak, hogy valamilyen módon a felszínre hozzák őket, mielőtt az újabb eső megérkezik. Állapotukat folyamatosan orvosok ellenőrzik, és minden szükséges holmit bejuttattak, ami az életben maradásukhoz szükséges. Kiépítettek egy kommunikációs csatornát is, amelyen keresztül a gyerekek a kintiekkel beszélhetnek. Profi búvárok tartanak nekik oktatást arra az esetre, ha úgy döntenének, hogy csak a víz alatt úszva lehet kimenteni a csapatot a barlangból.

Az Euronews idézte a mentésben részt vevő tengerészgyalogosok vezetőjét, akitől azt kérdezték: ha egy katonai búvár meghalt a barlangban, nem túl veszélyes-e a gyerekeket a víz alatt kimenteni? A parancsnok válasza az volt, hogy „igen, az, éppen ezért megpróbáljuk megtalálni a legjobb megoldást, hogy segíthessünk nekik”.

A meteorológiai szolgálat a hét végére újabb erős esőzést jelez a környéken.

A barlangban rekedt fiatal focisták azt sajnálják a legjobban, hogy alig tudnak valamit a világbajnokság eredményeiről – írja a Washington Post, a thai haditengerészet mentőire hivatkozva. A hír hallatán a vébén szereplő csapatok is üzentek nekik. „Reméljük és kívánjuk, hogy épen és egészségesen jönnek ki onnan. Minden srác itt, az egész angol csapat velük van lélekben” – mondta az angol csapat védője, John Stones. „Ebben a helyzetben csak azt tudjuk tenni, hogy imádkozunk értük” – így a svéd Sebastian Larsson. A világbajnokságról már kiesett japán válogatott a Twitteren üzent: „Ne adjátok fel! A futballcsalád veletek van” – írták.

Címkék: mentés

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!