Tragédiákhoz is vezetett a kormány rendcsinálási szándéka a súlyos cukorbetegek körében. Ők most már az Alkotmánybíróság döntésében bízhatnak.

 

„A bátyám januárban volt felülvizsgálaton, azt mondták: az egészségéből 17 százalék maradt, mert még gondolkodni és beszélni tud. Hat infarktussal a háta mögött, mindkét lába amputálva. Súlyos inzulinos cukorbeteg, jelenleg szívműtétre vár. Havi 15 ezer forint a gyógyszere, ami életben tartja, és még 12 ezer forint a többi. Eddig 65 ezer forint volt az ellátása, de a januári felülvizsgálat óta nem kapott ellátást, így nem tudott gyógyszert váltani. Most intenzív osztályon kezelik, a gyógyszerhiánya miatt került ilyen állapotba. Ha tragédia történik, beperelem az illetékeseket, csak azt nem tudom, hogyan kezdjem el, mert ügyvédre sincs pénzünk” – szól Palovitz Józsefné elkeseredett üzenete. Egy történet a sokból. Azokéból, akik önhibájukon kívül szenvedik kárát a „rendteremtő” intézkedéseknek. Cukorbetegek sora, akik a szakemberek szerint is átgondolatlan szabályozás miatt esnek el szükséges gyógyszerük támogatásától. Mert állítólag „fegyelmezetlenek”. Az az asszony is, akinek hosszú kemoterápiás kezelése miatt borultak vércukorértékei, s emiatt elvették a korszerű inzulinjának támogatását.

Tavaly júliusban lépett életbe a rendelet, amely a modern analóg inzulin támogatását attól teszi függővé, hogy a páciens HbA1c (hosszú távú szénhidrát-anyagcsere mutatója) értéke tartósan a meghatározott 8 százalék alatt marad-e. „A nyolcszázalékos határ alatt maradni azoknak sem könnyű, akik mindent megtesznek érte. A vércukorszint alakulása ugyanis nemcsak a bevitt inzulin- és szénhidrátmennyiségtől függ. Jelentős szerepe van annak is, hogy a beteg mennyit mozog, befolyásolja az időjárás, a stressz, illetve sok egyéni tényező. Ha a cukorbetegség valamilyen más betegséggel társul, az tovább nehezíti a megfelelő értékek megőrzését. Az ilyen embereknek a rendelet nyomán még arra is kicsi lesz az esélyük, hogy valaha visszakaphatják az analóg inzulin százszázalékos támogatását” – mondja dr. Bencze Rita, a Társaság a Szabadságjogokért betegjogi vezetője. A társaság szerint a szabályozás sérti az egyenlő bánásmódhoz és az egészséghez való jogot is, ők ezért fordultak először az ombudsmanhoz, most pedig ügyük már az Alkotmánybíróság asztalára került. Összesen huszonkét esetet csatoltak a beadványunkhoz, az ő nevükben várják a döntést. Miközben a betegek és érdekvédők panaszkodnak, a kormány sikertörténetként értékeli az intézkedést. Az, hogy az analóg inzulint használó cukorbetegek nagyjából egyötödétől vonták meg készítményük teljes támogatását, a kormány olvasatában úgy hangzik: az érintett betegek mintegy 80 százalékánál javultak a kezelési eredmények. Ennek örömére most újabb szigorításra készülnek. Fél év alatt elvégzendő három mérés eredményéből legalább kettőnek kell majd bizonyítania, hogy a beteg sikeresen tartja kordában a vércukorszintjét. Ami pillanatnyilag tény: annak, aki a támogatás megvonása ellenére megtartotta korszerűbb inzulinját, az addigi 300 forintos patikaszámlája 16-17 ezer forintra ugrott.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!