Afrikai sertéspestis vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Ukrajnából származó, a záhonyi határállomáson elkobzott sertéshúsmintában a napokban.

 
Illusztráció - Lakos Gábor

Ennek kapcsán a Nébih arra figyelmeztet a honlapján: a súlyos gazdasági kárral járó betegség terjedésében jelentős szerepe van a felelőtlen emberi magatartásnak, mivel a fertőzött állatok húsának illegális szállításával rövid idő alatt nagy távolságokra eljuthat a vírus. Éppen ezért Ukrajnából tilos húst és húskészítményeket behozni, a hatóságok mégis rendszeresen találnak ilyen termékeket a poggyászellenőrzések során, idén eddig összesen 7040 kg élelmiszert foglaltak le. A Nébih arra is figyelmeztet: a sertéstelepeken be kell tartani a járványvédelmi intézkedéseket, többek között tilos moslékkal etetni az állatokat.

A sertéspestis egy nagyon ellenálló vírus, amely a nem hőkezelt húsban vagy készítményben hónapokig, fagyasztva akár évekig fertőzőképes. Bár az emberekre közvetlen veszélyt nem jelent, az állatállományban hatalmas kárt tehet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!