Az aszálynak esett áldozatul az esőcsináló – Dél-Szudánban megölték a helyi varázslót a feldühödött falusiak, mert nem sikerült csapadékot hoznia a szárazságtól szenvedő térségbe. Világszerte a mai napig gyakoriak a hasonló esetek.

 
Varázsló Beninben - Forrás: Profimedia

Afrika egyes területein olyannyira mélyen gyökerezik a varázslókba, kuruzslókba és jósokba vetett hit, hogy nem ritkán hihetetlen kegyetlenségeket képesek elkövetni az emberek, hogy sorsukat jobbá tegyék. Tanzániában például az albínó emberek testrészeiért a fekete mágia hívei súlyos pénzeket képesek fizetni. A helyi hatóságok idén januárban megelégelték a helyzetet, és az elmúlt hónapokban több mint 200 varázslót tartóztattak le, hogy véget vessenek a kegyetlen gyakorlatnak. Az elmúlt 15 évben több mint 75 albínót csonkítottak vagy öltek meg testrészeikért. Mindezt sikerért, szerencséért, szerelemért vagy mondjuk sérthetetlenségért.

Ez utóbbit óhajtották a 2012-ben megesett tragédia áldozatai is. 34 bányász meghalt és csaknem százan megsebesültek Dél- Afrikában, amikor a munkások tüntetésén a rendőrség sortüzet nyitott. Egy törzsi varázsló ugyanis a tüntetés előtt varázsfőzetet itatott velük, és azt mondta nekik: nem fog rajtuk a golyó. Fogott.

A sikertelen varázslóknak kemény a sorsa: a boszorkányüldözés Afrikában a mai napig dívik, évente többtucatnyi kuruzslóval végez a feldühödött tömeg. 2008-ban Kenyában egyszerre égettek meg 11 embert boszorkányság vádjával, de 2010-ben, a haiti földrengés után kitört kolerajárványért például 12 embert vádoltak meg, mindannyiukat felakasztották.

Nepálban csak az elmúlt években több mint 80, főként szegénységben élő, alacsony származású nőt kínoztak meg, mert varázslónak vélték őket.

Címkék: Mozaik, Afrika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!