Megszaporodtak a cápatámadások a Földközi-tengeren az elmúlt időszakban. Júniusban az olasz partoknál, majd nem sokkal később Spanyolországban támadt cápa a fürdőzőkre. Az elmúlt héten egy cseh turista esett áldozatul, amikor cápával találkozott Egyiptomban, nem messze a strandtól. Cápa-szakértők szerint a ragadozó magától ritkán támad emberre, az esetek túlnyomó többségében provokálják őket.

 

A 41 éves cseh férfi a Vörös-tenger partján fekvő Marsza Alamban nyaralt, és búvároktatáson vett részt, amikor a tragédia történt. Helyi források szerint uszonnyal és búvármaszkkal (sznorkel) úszott, egyedül, a parthoz közeli korallzátonynál. „Az elmúlt években több incidens is előfordult cápák és úszók vagy sznorkelezők között a Vörös-tengeren, és a vizsgálat minden alkalommal azt derítette ki, hogy valamilyen emberi tényező vezetett a balesethez. Például megérintették vagy etették a cápát” –áll a rendőrség közleményében.

Nyár elején a népszerű olaszországi fürdőzőhely, a Salentói-félsziget közelében fekvő San-Foka homokos partján lettek figyelmesek a fürdőzők arra, hogy a parttól alig 20 méteres távolságra, a sekély vízben egy cápa bukkant fel. A megnyúlt, karcsú és hosszú test, valamint a viszonylag alacsony hátúszó alapján a legnagyobb valószínűséggel egy kékcápa közelíthette meg a strandot. A spanyolországi Menorca partján, az Arenall de’n Castell öbölben szintén kékcápa okozott riadalmat.

A Földközi-tengerben a tudomány jelenlegi ismeretei szerint 47 honos cápafaj él, ezek közül 15 faj tartozik a közepes-nagytestű cápák közé. A kékcápa az emberre nézve potenciálisan veszélyes fajnak tekintendő. Eddig 27 olyan ember elleni, nem provokált agresszió ismert, ami a kékcápák számlájára írható, és amelyből 4 eset végződött halállal. A kékcápa a Földközi-tenger egész medencéjében előfordul. A horvátországi vizeken elsősorban május végétől szeptember végéig, a szardíniavonulás idején figyelhető meg, de csak többnyire a partoktól távol. A kékcápák felúsznak egészen az Isztriai-félszigetig, ahol Pula és Rovinj térségében is sikerült már néhányszor megfigyelni őket.

A cápa nagyon ritkán támad ok nélkül emberre, pláne légzőkészülékkel merülő búvárra – mondta Selmeczi Dániel természetfotós az Euronewsnak. „Ha valaki úszik, sznorkelezik vagy szörfözik, kiszolgáltatottabb a cápákkal szemben, mert ezt a ragadozót a természet úgy alkotta meg, hogy elejtse a sérült, gyenge egyedeket.” Márpedig az ember felszíni kapálózása ingerlően hathat a cápára, és prédának nézheti az úszót. Selmeczi szerint merülés közben be kell tartani néhány biztonsági szabályt. A legfontosabb: csoportban kell merülni, nem szabad leszakadni a többiektől. Ha egy cápa agresszívvá válik, lassan el kell hátrálni a közeléből, „Fontos, hogy legyen olyan a csoporttal, aki minden irányban kémleli a vizet” – mondta Selmeczi.

A világtengeren történt cápatámadásokat legrészletesebben dokumentáló floridai International Shark Attack File (ISAF) adatai szerint tavaly összesen 155 jegyzett cápatámadás történt, amelyből mindössze 5 végződött halállal. 88 eset volt úgynevezett nem provokált agresszió. 2017-ben összesen 30 provokált cápatámadást dokumentáltak (ilyen, ha a búvárok hozzáérnek a cápához és az állat erre harapással válaszol, etetik vagy vadásszák az állatokat), de ide tartozik a vízbe vizelés, a víz erőteljes paskolása, rúgkapálás vagy feltűnően élénk, illetve csillogó fürdőruha, ékszerek viselése is.

Címkék: tengerek-óceánok

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!