Az még csak hagyján, hogy alig fog beleférni a borítékba a sok jelölttől zsúfolt szavazólap, de még az sem biztos, hogy a voksolásra betérő polgárok egyáltalán felismerik majd a pártokat, amelyek közül választhatnak április 6-án.

 
Németh András Péter felvétele

És még ha sikerül is azonosítaniuk, mondjuk, az ÚDP vagy éppen a MACSEP helyi képviselőit, az már igazán valószínűtlen, hogy bármi fogalmuk lenne, mit is gondolnak ők Magyarországról. Hiába sikerült ugyanis az országos listára 18 pártnak felkerülnie és indítania a választókerületekben egyéni jelöltet további 35 szervezetnek, még a legnagyobbak is küzdenek azzal, milyen ígéretekkel szólítsák meg a választókat. Az indulók háromnegyedének egyetlen sornyi választási programja sincs, mondjuk, e tekintetben nem különböznek az állami támogatásra hajtó kamupártok a legesélyesebbnek tartott Fidesztől. A mai kormánypárt egy hónappal a választások előtt még mindig adós a programjával. Ez az új választási rendszer viszont a Fidesz érdekeire van szabva, amely azt eredményezi, hogy néhányan jól megszedhetik most magukat a választók átverése árán. Országos lista állításához pártonként legalább 27 egyéni jelölt kellett, és a jelölteknek legalább 9 megyében és Budapesten volt szükséges leadniuk az induláshoz szükséges 500 támogató aláírást. Az aláírások összegyűjtésére két hetük volt. Tizennyolc szervezetnek sikerült, köztük olyanoknak, amelyekről még a leginkább vájt fülű politikafigyelők sem hallottak soha.

Ezek a pártok most 180-200 millió forint állami juttatásra jogosultak. Ha április 6-án egyetlen szavazatot sem kapnak, ezt a pénzt akkor sem lehet tőlük már visszakérni.

Már önmagában felveti a csalás, de legalábbis a visszaélés gyanúját, hogy Összefogás és Együtt 2014 néven is indulnak pártok – sejthető, hogy a nekik aláírók jelentős része másnak, az ellenzéki összefogásnak vagy Bajnai Gordon pártszövetségének szánta volna a támogatását. Kérdés, hogy a választás napján hányan lesznek, akik elvétik a voksolást, és a névazonosság miatt mást támogatnak, mint akit szerettek volna. A választási szakértő szerint akár több tízezres nagyságrendben lehetnek majd ilyen célt tévesztett szavazatok. „Az elmúlt két évtizedben a sajtó mindig a kisembereket vádolta csalással a választások idején, holott ők csak eszközök, a stiklik mögött mindig a parlamenti pártok állnak. A mostani csalások mögött a Fidesz van, csak erre nincs még bizonyíték” – mondta lapunknak Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint a legtöbbet a jelenlegi hatalom nyerte azzal, hogy lehetővé tette: minden idők legtöbb jelöltje és listája jöjjön létre.

Sajtóinformációk szerint a jelöltdömpinget eredményező aláírásgyűjtés egyik bevett módja volt a másolás, vagyis az, hogy a pártok önkéntesei egymásról másolták le (lelkesebbek kézzel, lustábbak fénymásoló segítségével) a begyűjtött adatokat – természetesen némi ellenszolgáltatás fejében. Szombatra pedig meg is lett az első szembesítés: nagy lehetett a meglepetés annak a paksi férfinak az arcán, aki a helyi választási irodában „saját” nevével és aláírásával találkozott egy olyan párt gyűjtőívén, amelyről állítása szerint korábban még csak nem is hallott. De lebukni ebben az új rendszerben csak az tud, aki elővigyázatlanul éppen egy választási bizottsági tag aláírását hamisította a gyűjtőívre. Aki „csak” egyszerű állampolgárok nevével élt vissza, azt nem tudják rajtakapni. Persze adhatott volna okot némi gyanúra, hogy az aláírásgyűjtő ívek jelentős része makulátlan tisztaságú és gyűrődésmentes volt, vagy éppen az, ha az aláíró adatai egyféle, aláírása pedig egy másik színű tollal volt beírva, de olyan ív is akadt, ahol oldalakon keresztül volt egy sorral következetesen elcsúszva a név és az aláírás – csakhogy az ellenőrzés szinte lehetetlen. A választási irodák ugyanis nem vizsgálják az aláírások hitelességét, legfeljebb azt, hogy az adatok – például a lakcím – megegyeznek-e a valósággal. Mivel az állampolgártól nem kérdezhető meg utólag, kit ajánlott – lévén ez személyes adat –, ha az adatok stimmelnek, a mégoly gyanús szignót is érvényesnek kell tekinteni.

Innentől viszont csak a gyanú marad: vajon mely pártok indulhatnak „tisztán”, és kik jutottak fel csalással az igencsak hosszú listára?

Címkék: Választás 2014

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!