Évről évre számtalan hirdetéssel lehet találkozni ebben az időszakban a különböző online oldalakon, amelyekben diákigazolvány-érvényesítő matricákat kínálnak eladásra.

Az előző, tavaszi félévben az igazolványok hátuljára ragasztott matricák ugyanis október végén lejárnak, a felső- vagy középoktatásból kikerült diákok egy része viszont igyekszik „megnyújtani” diákéveit, vagy legalábbis az azzal járó kedvezményeket továbbra is szeretné igénybe venni. Nem csoda, hiszen csak a közlekedési kedvezményeken több ezer forintot lehet spórolni havonta, nem beszélve például arról, hogy a diákmunka-közvetítőkön keresztül foglalkoztatott tanulók nagy része ilyenkor el is veszítheti az alkalmi vagy állandó állását. Az érvényesítő matricákat 8-15 ezer forintos áron árulják az oldalakon. A matricaüzlet már sok éve virágzik, ha valaki nagyon akar, a feketepiacon könnyen hozzájuthat a kívánt típusú bélyeghez, azt azonban nem lehet tudni, hogy honnan származik az „áru”.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) tájékoztatása szerint a matricákat az intézmények rendelése alapján készítik el. A megrendelést összevetik a korábbi évek, félévekével, így a kiugróan magas számok feltűnnének. A felragasztásig a matricákat az iskolák tárolják, és ezekről nyilvántartást vezetnek. A jogszabály szerint a matricát csak az intézményi ügyintéző ragaszthatja fel az igazolványra, mégis sok hirdetésben azt láthatjuk, kiemelik: nem lekapart bélyegekről van szó, „eredeti papírjukon vannak”. Annak ellenére, hogy a hirdetéseket nem nehéz megtalálni, az EMMI tájékoztatása szerint nincs tudomásuk arról, hogy a matricákat házi eszközökkel hamisítani lehetne, mivel különböző biztonsági elemeket, optikailag változó festékkel nyomott részt tartalmaznak, a felsőoktatásban pedig az intézmény betűkódja és egy sorszám is rájuk kerül, emellett a színüket is rendszeresen módosítják.

2014-től megszűnik a matricás rendszer és ezzel együtt a trükközés is, az igazolványokat elektronikusan fogják érvényesíteni. Most szeptembertől már több mint 100 ezer diák újfajta igazolványt vehetett a kezébe, amelyeken szerepel egy olyan logó, amely Európa országaiban is kedvezményekre jogosít. A kártyán lévő láthatatlan chip rádiófrekvenciás azonosítókódot képes leadni, amely egyszerűbbé teszi majd az okmány azonosítását.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!