Külföldön komoly befolyásoló erő, nálunk egyelőre csak szárnypróbálgatás. Ki­­áltvány az alkotmányos és emberi jogokat biztosító médiatörvényért, Egymillió­an a magyar sajtószabadságért, Tiltakozás az Alkotmánybíróság jogkörének csonkítása ellen; a sor tetszőlegesen folytatható.

  -
  -
- – Kép 1/2

Gomba módra szaporodtak el az interneten a különböző blogok, Facebook-közösségek, tiltakozó honlapok. Soha nem látott mennyiségű magyar oldal foglalkozik jelenleg politikával.

Külföldön a blogokon, és egyéb helyeken összegyűlt csoportokat ki lehet vinni az utcára, rá lehet venni arra, hogy az általuk támogatott ügy érdekében nem csak virtuális, hanem fizikai tömegként is megmozduljanak. A hazai gyakorlat kissé más irányból fejlődik, kezdetben inkább humorosan megfogalmazott, tematikus politikai oldalak jelentek meg. Az egyik első ilyen kezdeményezés a „Mondjunk le Schmitt Pálról az árvízkárosultak javára” volt, mely több mint kilencezer követőre talált (szemben magával Schmitt-tel, aki 2700 rajongóval rendelkezik). A kezdeményezés elsődleges érdeme, hogy a magyar Facebook-közösség számára bizonyos szempontból nyilvánvalóvá vált: a politikai eseményeket is befolyásoló erővé válhatnak. Ettől a ponttól kezdve már nem csak komolytalan hangvételű tiltakozásokhoz lehetett csatlakozni, a jelenlegi változásokra reagálva egyre több aktuális probléma virtuális „ellenszereként” jelentek meg az újabbnál újabb protestoldalak, kiáltványok, szavazások.

Parti Nagy Lajos író azt nyilatkozta: „a jelenlegi rezsimet saját maga és a Facebook közösen fogja megbuktatni”. Jelenleg is folyik több olyan interneten terjedő felhívás, mely közös tiltakozásra szólítja fel a különböző módosításokkal egyet nem értő tömeget. A kattintás azonban még nem egyenlő az utcára vonulással. Az „Egymillióan a magyar sajtószabadságért” oldal – tegnapi állapot szerint – 56 ezer követővel rendelkezik jelenleg, míg a január 14-re szervezett Kossuth téri „Tüntetés a magyar sajtószabadságért” több mint 5000 visszajelzést kapott. Ennek oka lehet az is, hogy azok az emberek, akik jelenleg a számítógépeik előtt ülve emelik fel a hangjukat a demokrácia védelmében, nem hisznek az utcára vonulós tiltakozási formákban. Tiltakozásuk nem pártokhoz, hanem eszmékhez kötődik. Hazánkban azonban az internet kihasználtsága még nem érte el azt a szintet, amikor egy innen kiinduló kezdeményezéseknek meghatározó politikai befolyásoló ereje lehet, ám, ha az egyre növekvő virtuális közösségnek egységes céljai és összpontosított ereje lesz, a jövőben meghatározó, véleményformáló csoporttá válhatnak.

Bozóki András politikatudós a Figyelőben megjelent cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy „a Facebook mint virtuális köztársaság lehet a demokrácia megvédésének vagy előremozdításának eszköze”. Önmagában azonban csak a demokrácia illúzió­ját keltő szerveződés, mely ugyan számos lehetőséget kínál azon civilek számára, akik elkötelezettek, cselekedni azonban nem fog helyettük. Bozóki szerint „az internetes közösségek segítenek a közérdek megfogalmazásában, de nem helyettesítik a közjó érvényesítéséért folytatott politikai küzdelmet”.

 

Ön szerint mennyire befolyásolják az internetes csoportosulások a politikát? Szavazásunkat tekintse meg itt

 

Csoportosulás

Közel hatvanezren csatlakoztak eddig az „Egymillióan a magyar sajtószabadságért” Facebook-csoporthoz, többen vannak már, mint Orbán Viktor rajongói. A szám már csak azért is elképesztő, mert hihetetlenül dinamikusan fejlődik, az oldal indulása után 21 órával a taglétszám már átlépte a tízezres határt. Ez egyrészt köszönhető annak, hogy a Facebook felhasználói körében erős közösségi szervező erő az egymás oldalainak látogatása és „lájkolása” (vagyis kedvelése), a népszerűség ez esetben azonban nem csak ennek köszönhető. Az új médiatörvény által kiváltott indulatok miatt a kezdeményezés pillanatokon belül bejárta a közösségi portál minden zegét-zugát, mondhatni szájról szájra terjedt, így azok, akik szimpatizáltak az elgondolással, továbbíthatták egymásnak. Az egyik leglátványosabb és legnagyobb visszhangot kapott kezdeményezés a héten a blackout4hungary felhívásához kapcsolódik. „Arra kérünk mindenkit, akinek fontosak az alapjogok és a szabad véleménynyilvánítás, hogy 2011. január 5-én legalább 24 órára sötétítse el internetes jelenlétét.” A kezdeményezéshez olyan külföldi támogatók is csatlakoztak, mint például a világ egyik legnagyobb torrentoldala, a PirateBay, melyen keresztül több mint hárommillió emberhez jutott el egy nap alatt a tiltakozás. A Fidesz és a jobboldal kissé le van maradva a facebookos jelenlét szempontjából, kivétel ez alól Orbán Viktor, aki nemrégiben videoüzenetet töltött fel oldalára, melyben a neki feltett kérdésekre válaszol. A minap indított legújabb, „Hajrá Magyar Kormány” közösség egyelőre nem közelítette meg az ezres taglétszámot, viszont lelkesnek tűnnek. A kétharmados többség azonban azért nem szerezhet elsöprő számú rajongót, mert túlságosan széttagolt. Csak a Fidesznek több mint 30 különböző oldala található a Facebookon.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!