A magyarok 70 százaléka D-vitaminhiányban szenved, aminek oka lehet a napfénytől való túlzott félelem is. A magas faktorszámú naptej ugyanis blokkolja a nap jótékony hatását.

Nem ért egyet az új keletű hőség- és mindenféle egyéb riadókkal Aigner Szilárd. A meteorológus a betegszoba.hu-nak nemrég azt nyilatkozta: a nemzetközi UV-skálánál indokolatlanul szigorúbb a hazai gyakorlat, gyakran „extrém” sugárzásról számolnak be, akárcsak Dél-Spanyolországban vagy Észak-Afrikában. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy ma a lakosság 70 százaléka szenved időszakosan D-vitamin-hiányban, de 40 százalék esetében ez krónikus, vagyis a nyár és a napsütés dacára hiányzik szervezetéből a leginkább a napfényből nyerhető lételem. Sokan jobban félnek a mindenütt hangoztatott bőrráktól, mintsem kihasználná a napsütés jótékony hatását.

Csontritkulás, depresszió, cukorbetegség, meddőség, skizofrénia, érelmeszesedés – csak néhány példa abból a többtucatnyi betegségből, amelyek kialakulásában bizonyítottan szerepe van a D-vitamin hiányának. A „napvitamin” ugyanis a legújabb kutatások szerint az egyik legtöbb szervre ható építőeleme az emberi szervezetnek: szerepe van a csontok és az idegrendszer fejlődésében, valamint a fertőző betegségek elleni védekezésben.

Szakemberek szerint, ha nyáron naponta 6 percig éri napfény az arcunkat és az alkarunkat – például reggel, amikor alacsony az UV-sugárzás, és egyáltalán nem kenjük be magunkat –, akkor már elegendő mennyiségű D-vitamint termelünk. Ezzel együtt méressük meg rendszeresen D-vitamin- szintünket (egyszerű vérvizsgálat), ezenkívül novembertől márciusig fogyasszunk napi 2000 egységet a „napelemből”. Sok D-vitamint tartalmaz a tojás sárgája (ám ebből is minden nap legalább 16-18 darabot kellene megenni az elégséges bevitelhez), a ricinusolaj, a tőkehalmáj vagy a tengeri halak, de az egészséges vitaminszint télen mesterséges pótlás nélkül gyakorlatilag elérhetetlen. A gyerekek fejlődő csontozata miatt különösen fontos a figyelem, már a várandósság alatt is. A Tűzoltó Utcai Gyerekklinikán minden kis beteg D-vitamin-szintjét mérik: a gyerekek 40 százaléka D-vitamin-hiányos, közülük 15 százalék súlyosan.

„A napfény az élet alapfeltétele. A hatására az emberi szervezetben termelődő D-vitamin valójában egy hormon elő anyaga, amely más hormonokra, illetve a szervezet legalább 30 sejttípusára hat közvetlenül. Ennek tükrében igazán aggasztó, hogy a lakosság a szükségesnek tartott D-vitamin alig 2-4 százalékához jut hozzá. Ezen az éghajlaton ősztől tavaszig a napfény nem képes elegendő D-vitaminhoz juttatni a szervezetet, a D-vitaminban gazdag ételek, például bizonyos tengeri halfajták fogyasztása pedig Magyarországon a nullához közelít” – nyilatkozta lapunknak dr. Takács István. A Magyar Prevenciós Orvos Társaság elnöke szerint nem szabad ennyire tartani a naptól: a bőrrákot nem a napfény okozza, hanem a leégés. A D-vitamin pótlásnak a napozás a leghatékonyabb módja.

Ezen a héten is lesz mód pótolni a D-vitamint: a strandidő folytatódik. A napsütés mellett délutánonként itt-ott gomolyfelhők képződnek, de ezekből csak futó záporokra kell számítani. Élénk lesz az északi szél, de erősödik a nappali felmelegedés: kedden-szerdán már fixen 30 fok felett lesz a csúcshőmérséklet. Kisebb hidegfront csütörtökön jöhet, de csak átmeneti felhősödést, elszórt záporokat, zivatarokat és pár fokos enyhülést hozhat. Péntektől újra melegszik a levegő.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!