Újabb szilikonterméket vontak vissza a hatóságok. Azt ugyan nem tudni, pontosan hányan kaptak a mellimplantátumból, az azonban biztos, hogy sok esetben a PIP (ez a korábban veszélyesnek talált termék) cseréjére épp ezt ajánlották, forgalmazója pedig az egyik hazai sztársebész, aki celebek egész sorának az orvosa.

Még azt sem tudni, konkrétan mekkora a baj, de sterilizálási problémák miatt visszahívták a hatóságok a Cereplast francia cég Cereform nevű implantátumát. Lapunkat megkereste az egyik hazai sztársebész egykori páciense. A neve elhallgatását kérő asszony esete nagyjából bemutatja a hazai rendszert: mivel az asszony tudta, hogy a plasztikai sebész éppen a szóban forgó cég implantátumát használja, ezért utánanézett annak. Kiderült, hogy egy, az unióban már akkor is vitatott sterilizálási módszert használ a cég, ezért a nő kifejezetten kérte, hogy egy másik márkát helyezzenek be neki. Csak a műtét után kapott dokumentációból tudta meg, hogy a doktor mégis a veszélyesnek ítélt terméket ültette be.

„Annyival magyarázta az ügyet, hogy az én méretemben nem volt a másik termék, csak ez. Ráadásul számlát sem kaptam, így igazán nem is tudom, hogy kérhetnék bármilyen jogorvoslatot” – mondja az asszony, aki protekcióval érkezett, kedvezményt kapott, így nem is mert szólni az elismervény miatt. Története nem egyedi: hazánkban rendszeresen megesik, hogy számla nélkül, a termék árának feltüntetése nélkül adják szolgáltatásaikat a plasztikai sebészek. Ráadásul – akárcsak korábban, a PIP-ügyben – külön pikantériája az esetnek, hogy nincs a veszélyes implantátumot forgalmazó cégnek magyarországi képviselete, az olcsó terméket orvosok hozzák be (nem hivatalosan), és adják el prémiumkategóriásként. Egyes orvosok ugyanis állítják, hogy nem a páciens dolga eldönteni, hogy ők milyen terméket használnak, bár a világ bármely más pontján ez a magától értetődő gyakorlat. Idehaza gyakori, hogy „csomagárban” adják a nagyon is borsos árú szolgáltatásukat, miközben az ügyfelek nem is sejtik, hogy nem a legjobb implantátum kerül a testükbe.

Most az kérdés, hogy vajon a veszélyesnek talált implantátumot használó sebészek értesítik-e egykori pácienseiket arról, hogy a terméket visszavonták a hatóságok. Még a legóvatosabb becslések szerint is legalább ezren kaphattak Magyarországon a veszélyes mellimplantátumokból.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!