Jobbikos ötlet valósul meg a XIII. kerületben: lebontják a Szent István parkban lévő Lukács György filozófus, egykori kommunista politikus szobrát és a helyére az államalapító Szent István királyról készült alkotást teszik. A javaslatot Tokody Marcell, jobbikos képviselő nyújtotta be, amit 19 igennel, három nemmel és egy tartózkodással meg is szavazott a Fővárosi Közgyűlés testülete.

 
Tiltakozó feliratok Lukács György szobrán - Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI


A helyiek egy csoportja felháborodott a döntésen, több Facebook-csoportban is heves vita zajlik. A Lukács-szobor helyén maradását szorgalmazók azt ígérik, ha kell, testükkel fogják megvédeni az alkotást.

Egyikük úgy fogalmazott: már egy éve riogatják őket ezzel. Többen is azt szeretnék, hogy ha a fővároshoz tartozó szobrot el is viszik a parkból, azt kapja meg a kerület és állítsák ki közterületen. Kerestük a XIII. kerületi vezetést, azt a választ kaptuk, hogy ők nem illetékesek a kérdésben, ugyanis a Szent István park fővárosi fenntartású és tulajdonú, a kérdésről nem foglalt állást a helyi képviselő-testület.

A tervek szerint az új emlékművet 2019. augusztus 20-án avatják majd fel. Hogy Lukács György szobrának mi lesz a sorsa, egyelőre nem tudni.

Lukács György filozófus, esztéta, tanár, politikus, nemzetközileg is elismert marxista gondolkodó volt. A tanácsköztársaság közoktatási népbiztosa, majd népművelési miniszter, az MTA tagja, Kossuth-díjas. Tanítványai alakították a ’60-as években a budapesti vagy Lukács-iskolát, aminek tagja volt például Heller Ágnes, Vajda Mihály, Márkus György Kis János, Radnóti Sándor és Ludassy Mária.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!