„El vagyunk keseredve! Totális a bizonytalanság, nincs sehol egy határozott igen vagy nem. Elhúzták előttünk a mézesmadzagot, de lecsöpögött a méz” – mondja Lipkáné Oszkó Ágnes devecseri óvónő, kétgyermekes édesanya.

 

„Véletlenül tudtuk meg, hogy a téglaházunk helyett a lakóparkban, a fele akkora telken álló új házban gipszkartonból lesznek a választófalak, s arra a kérdésre, hogy a zuhanykabinban mi lesz, Turi Attila építész azt mondta, az, amit veszünk! Az autót elvitte az iszap, vennünk kellett hitelből. Igen, tudom: az állam családonként egy autót áll majd, mert a biztosító ipari katasztrófára nem fizet. De könyörgöm: négy hónap eltelt, a gépjármű sokaknak munkaeszköz” – fakad ki az asszony. A házaspár – s tudnak még vagy félszáz károsultról, akik aláírták a szerződést az új építésű házakra – a legszívesebben visszatáncolna, mennek is Kivágó Tamás dandártábornokhoz meghallgatásra, az Újjáépítési Koordinációs Központba.

Toldi Tamás agrármérnök, Devecser polgármestere belemenne abba, hogy a zárolt Magyar Kármentő Alap 1 milliárd 750 milliónál is nagyobb summájából kistérségi fejlesztés legyen, ne az, amire az állampolgárok, cégek és civil szervezetek összeadták: a károsultak kártalanítása. A kármentő alapról – aminek feltőkésítése érdekében az államfőtől és a kormányfőtől megható leveleket kaptak novemberben „az emberek” – szóló kormányrendelet szerint a források a következő célra használhatók fel: „az érintettek lakhatásának elemi feltételeinek megteremtésére a katasztrófát megelőző állapot szerinti mértékig, ideértve a háztartási ingóságok lehetőségek szerinti pótlását is. E célok veszélyeztetése nélkül átmeneti elhelyezésre, ellátás feltételeinek megteremtésére, az előidézett egészségkárosodás megelőzésére, a katasztrófában megrongálódott közterületek, közutak helyreállítására, a katasztrófával érintett térség revitalizációjára”. A kormány a héten dönt a pénz sorsáról.
 

Gőgös Zoltán szocialista képviselő írásbeli kérdést intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez: igaz-e, hogy a kormány nem a lakosság kártalanítására kívánja fordítani a kármentő alap vagyonát? Még nem kapott választ. A politikus a nagy értékű adományok eltűnése miatt indított rendőrségi vizsgálatról is érdeklődik. A héten a Veszprém Megyei Napló írt arról, hogy szóbeszéd kering adományok kámforrá válásáról. A lapnak nyilatkozó Csordás József devecseri lakos azt állítja, hogy holland barátai, s néhány külföldi segélyszervezet 9 tonnányi adományát egy katonai gép hozta még 2010 végén a pápai repülőtérre, ezt azóta is keresik. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást indított.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!