Yvette jött, látott és letarolta az országot. A környező országokban még ennél is rosszabb a helyzet.

 
Elöntött utca Fonyódon - MTI-fotó: Varga György

Kidőlt fák, elöntött házak, áramkimaradás és akadozó közlekedés – Yvette jött, látott és letarolta az országot. Óriási volt a kár: 200 lakóépület és 60 közintézmény rongálódott meg a héten. Bár eleinte úgy tűnt, hogy ennél sokkal tovább tart majd a vihar, szerencsére Yvette gyorsan továbbállt, így a hétvége már kármentéssel telt. A neheze viszont még így is hátra van: az esőzés után az ár- és a belvíz keseríti majd az életünket. Már most ezrek dolgoznak, hogy védjék a veszélyeztetett településeket.

A környező országokban még ennél is rosszabb a helyzet. Tegnap délelőtt 26 ember, hat csónak, egy mentőhelikopter és hét gépjármű – Magyarország hivatásos mentőalakulatának (HUNOR) egy csoportja indult Budapestről Szerbiába, ahol már legalább három ember életét vesztette az árvízben.

Bosznia-Hercegovinában és Újvidéken is voltak halálos áldozatai az ítéletidőnek. Ausztriában és Szlovákiában viszont nem csak a víz, de a hó is problémát okoz – volt, ahol 30 centiméternyi esett a 2000 méternél magasabb hegyekben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!