A BRFK késlekedése miatt a bíróság kénytelen volt engedélyezni a Jobbik szombati „antibolsevista és anticionista népgyűlését”, és Orbán Viktor hiába utasította a belügyminisztert, hogy minden törvényes eszközt használjon fel a rendezvény megakadályozására: a rendőrség asszisztenciája mellett mintegy 7-800-an vonultak fel a budapesti Vértanúk terén némi zsidózásra.

  <h1>Jobbik-tüntetők… (Fotó: Ancsin Gábor)</h1>-
  <h1>…és ellentüntetők</h1>-

Jobbik-tüntetők… (Fotó: Ancsin Gábor)

- – Kép 1/2

Már fél 10-kor gyülekeznek a gárdista egyenruhások, a többségében kopasz, nagydarab férfiakat hölgykoszorú fogja közre. A ráhangolódást az árpádsávos és jobbikos zászlók lengetésén túl a zene is segíti. Antizion feliratú pulóverben a negyvenes nő már a kezdés előtt hangosan zsidózik, mellette egy „Sieg Heil” tetoválású férfi egyik cigiről a másikra gyújt. Feszült a hangulat. A tébláboló rendőr kérdésemre azt válaszolja: ez egy bejelentett és engedélyezett tüntetés. A miniszterelnök viszont betiltotta – teszem hozzá, mire vállvonogatás a válasz.

A tüntetés háziasszonya Hegedűs Lorántné jobbikos képviselő, férje a színpad mögül követi végig az eseményeket. Hegedűs Zsuzsanna református lelkész énekel és szaval, Murányi Levente, volt ’56-os elítélt pedig beszédében a legnagyobb koncentrációs tábornak nevezi a Gázai övezetet. Aktivisták Simon Peresznek címzett, „Foglalod a kurvanyádat, de nem ám a mi hazánkat” feliratú matricákat osztogatnak. 11 óra felé már a dobozos sör is előkerül a zsebekből és feltűnik Érpatak rendelvű polgármestere is, szokásosan, nemzeti ereklyéit kiegészítőként viselve.

Egy ősz szakállú férfi a színpadhoz közel nemtetszésének ad hangot, két rendőr vezeti el, igazoltatják, majd hazaengedik. Házi készítésű kis tábláján jobbikos politikusok nevei szerepelnek áthúzva. Azt mondja, benne volt a pakliban, hogy megverik, de nem tudta tétlenül figyelni a tüntetést.

Gyöngyösi Márton jobbikos képviselőt az ország leendő külügyminisztereként konferálják fel. A politikus üdvözölte az FBI- és Moszad-ügynököket, mire a kórus pfujolva reagál. Szerinte „a cionista nyomás alatt álló média” sulykolja a Zsidó Világkongresszus elnökének, Ronald S. Lauder szavait, amely szerint hazánkban dúl az antiszemitizmus, holott ez nem így van. A listázási szándékáról is ismert politikus emlékeztet a hétmillió meg nem született magyarra és a cionizmus pusztítására. Úgy véli, „Izrael népirtása” ellen csak az erő lehet hatásos és Orbán meg Áder már szavakban sem különbözik az MSZP-s Steiner Páltól. „Dögöljetek meg mind”, „hazaárulók” – kiabálják többen.

Majd a Jobbik-elnök érkezik. Vona Gábor egy viccel kezdi szónoklatát: „Mi a közös a trafikbotrány és a Zsidó Világkongresszus között? A Fidesz besétált a Dohány utcába.” Kuncog mellettem a „Pannónia nem lesz Palesztina” pólót viselő férfi, tapsolni nem tud, mert „el innen kufárok” táblát szorongat. Vona szerint győztek, mert nem megfélemlíthetőek, itt vannak. „Ha bebizonyosodik, hogy Orbán visszaélt hatalmával, amikor betiltotta a rendezvényt, akkor feljelentem” – fenyegeti a miniszterelnököt. Majd beszél Petrás János, a Kárpátia zenekar tagja és Szaniszló Ferenc újságíró „meghurcolásáról” és azt javasolja, hogy a zsidóknak járó kárpótlást az állam fordítsa inkább egy nemzeti médiaiskolára. Simon Pereszt és a magyar zsidóságot bocsánatkérésre szólítja fel. Újabb tanácsot osztogat: „Magyarország nem eladó, az izraeli befektetők keressenek más célországokat” és mondjon le minden izraeli–magyar állampolgárságú országgyűlési képviselő. Majd közli: őt nem a hatalom, csak a magyar nép érdekli, az a feladata, hogy visszaadja a magyar népnek a hazáját, hogy „nemes lelkű, tiszta magyarok éljenek itt”.

Bár a Belügyminisztérium pénteken közölte: mindent megtesznek a rendezvény megakadályozására, még egy utólagos magyarázatra sem futotta. Mint ahogy lapzártánkig sem a Fidesz, sem a kormány részéről nem határolódott el senki a történtektől. Annyit tudni, hogy 35 résztvevőt igazoltattak a tüntetésen.

Az antiszemita tüntetéssel szemben a közeli Szabadság téren egy ellen flashmobot tartott 30-40 fő, leginkább szocialista politikusok – Lendvai Ildikó, Kunhalmi Ágnes, Steiner Pál, Szanyi Tibor – részvételével. Tábláikon Kabos Gyula, Garas Dezső, Gelléri Andor Endre, Hofi, Rejtő Jenő és Teller Ede fényképei voltak, a magyarázat szerint olyan zsidóké, akikre Magyarország büszke lehet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!