Világkörüli turnéja kapcsán, kvázi vendégként érkezik haza, egészen pontosan a Művészetek Palotájába január 2-án György Ádám, akit a nemzetközi szakma a világ tíz legjobb zongoraművésze közé sorol.

 
György Ádám

Ha esetleg valaki nem tudná, ő az a fiatalember, aki a nyári labdarugó Európa-bajnokság varsói megnyitóján hatvanezer szurkoló és 300 millió tévénéző előtt játszotta el Chopin Vihar-etűdjét. Az UEFA vezetőségének néhány tagja állítólag Párizsból Brüsszelen át Genfig követte az ifjú művész koncertjeit mielőtt megbízták volna a megtisztelő feladattal. Ádám szerényen utasítja vissza a szerinte túlzó megnyilvánulásokat: „Azon kívül, hogy keletközép- európai zongorista vagyok, valószínűleg azért választottak engem, mert focizni is szeretek. Még az utánpótlás-válogatottnak is tagja voltam”. Alig 30 esztendős, de már bejárta az egész világot – Dzsakartától Kuala Lumpuron és Szingapúron át egészen New Yorkig telt házas ováció övezi koncertjeit. A zongorák Rolls-Royce-ának számító Steinway zongoragyár kiemelt művészének választotta, mellyel olyan illusztris pianisták szűk körébe került, mint amilyen például Lang Lang, Horowitz vagy épp Rubinstein. György Ádámot nemcsak a közönség jutalmazza koncertről koncertre, hanem a nemzetközi szakma is több díjjal ismerte el művészi zsenialitását. 2003-ban például a San Remó-i Nemzetközi Zongoraverseny különdíjával tért haza, 2004-ben pedig a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen aratott lenyűgöző sikert, ahol az 1. díjat, a Nagydíjat és a Különdíjat is neki ítélte a zsűri. 2008-ban debütált a New York-i Carnegie Hallban, melyet a foci Eb-hez hasonló mérföldkőnek tekint az életében. Persze a mérföldköveknek sem tulajdonít nagy jelentőséget. „Arra jók – mondja a nagy öregek bölcsességével –, hogy leüljünk rájuk, megpihenjünk rajtuk egy picit, előre és hátra tekintsünk, megnézzük, hol vagyunk, aztán fölálljunk, és menjünk tovább.” Amikor itthon van, az általa alapított György Ádám Kastélyakadémia ügyeit egyengeti, ahová minden nyáron 15 fiatal zongoraművész érkezik a világ minden tájáról, hogy a fiatal mesternél csiszolják tehetségüket.

A The Contrast Tour nevű koncertsorozata budapesti állomásán improvizációkat és Liszt H-moll szonátáját hallhatja tőle a közönség – négy év után először élőben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!