„A szépírásban a szent szándéktalanság lényeges. Az írásnak többet kell tudnia, mint az írójának, s jóval többet, mint amennyit a leírt betűk közvetlenül mondanak” – mondta egy interjújában Nádas Péter. Ezt csupán kiegészíthetem: az olvasónak pedig mást kell tudnia az íróhoz képest, ahhoz, hogy az írás többlete megmutatkozhasson. Nincs ez különbül a frissen kiadott, Az élet sója című könyv kapcsán sem. A 2014 áprilisától egy éven át a litera.hu-n megjelenő összefüggő tárcák sorozata köteté szerkesztve, bármilyen csekély (ívnyi) terjedelemmel is bírjon, oly gazdag jelentéseket generál és asszociációs lehetőségeket nyit meg, hogy újabb és újabb olvasásra kényszeríti lapjainak forgatóját.

  <h1>Nádas Péter</h1>-
  <h1>Nádas Péter: Az élet sója. Forgách András rajzaival. Jelenkor Kiadó, 2016.</h1>-

Nádas Péter

- – Kép 1/2

Habár mindössze ötvenkét (barokk kori) lépcsőfokon kell felmásznunk egy román stílusú templom kapujáig, hogy beléphessünk a sójáról méltán híres német városka dómjába a szerzői idegenvezetés közepette – a település neve nem szerepel a szövegben, de könnyen beazonosítható a baden-württembergi Schwäbisch Hallként –, tehát térben annyira nem mozgunk, időben mégis kétezer év történelméről lebben föl itt-ott a fátyol, elsősorban a 16. századi reformáció korára koncentrálva.

Hogy mindemellett megtudhatjuk a szerzőről, ki nem állhatja a közös pancsikolásokat a fürdőkben; hogy két évtizede szeretne eljutni Noirmoutier szigetére, ahol Kuncz Aladár raboskodott; hogy elmélyült (elméletben) a harangöntés művészetében, vagy hogy jelentős ismeretekkel rendelkezik a sóvirágok keletkezéséről; hogy egy idő óta nem használ a saját szövegében se felkiáltójelet, se kérdőjelet – hab a tortán.

Ám a számunkra legfontosabb, aminek mentén aztán ismételten átvesszük a szöveget, az „az egyéni készségek és a közös igények” „pászentossága”: ahogy a városka polgársága évszázadok kemény munkájával lerázza a világi és az egyházi szupremációt, s teremti meg a saját hatalmát, koedukált és mindenkire kiterjedő oktatással, betegellátással.

Míg az ezt létrehozó (ön)tudatos városi nemességre magyar szót sem talál nyolcvan oldallal korábban az író, ugyanis „magyar nyelven a városiasodás processziója egészen más utakon járt, s még nemhogy le nem zárult, de a legvárosiasabb helységekben sem ért a félidejéhez.”

Szép és pontos, fontos és fűszeres olvasmány Nádas Péter íves tárcája – jól tart a jövő ősszel megjelenő memoár, a Világló részletek kézbevételéig.


(Nádas Péter: Az élet sója. Forgách András rajzaival. Jelenkor Kiadó, 2016. 115 o.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!