A felszín alatt - Aranyélet, HBO - Nem készült még ilyen kitűnő magyar sorozat sem krimi, sem családi dráma műfajban, mint „a magyar Maffiózók”. Az HBO a forgatókönyvíróktól a rendezőkön át a díszlettervezőkig minden szakmából a legjobbakat szerződtette, és olyan igényességet és minőséget követelt tőlük, ami bármely külföldi csatornán megállná a helyét.

 
Ölés vagy ölelés? Olasz Renátó, Thuróczy Szabolcs - a háttérben - és Ónodi Eszter - Forrás: HBO

A helyszínektől a zenén át a kékes-szürkés árnyalatú látványvilágig minden részlet aprólékosan szerkesztett és hipermodernre polírozott. Különösen a színészi játék lenyűgöző, Thuróczy Szabolcs és Ónodi Eszter házaspárját hol legszívesebben megölelnénk, hol megölnénk. A gyerekeik szerepében Döbrösi Laura és Olasz Renátó ugyanígy játszik a szimpátiánkkal és az ellenszenvünkkel. Nincsenek egysíkú, sem közömbös karakterek, még a nehézsúlyú gengsztert alakító Anger Zsoltban is van emberi, esendő.

Miközben a jó és a rossz univerzális értékei ütköznek (vagy leginkább zavaros, sűrű masszává keverednek), precízen reflektálnak az ügyeskedő, kiskapukat és könnyű meggazdagodást kereső, irigységtől fuldokló magyar társadalomra is, a szomszéd fájának kinyírásától az egymás háta mögötti gátlástalan kavaráson át az újgazdag ízléstelenség relikviáinak bemutatásáig. Minden fikció akár valóságos is lehetne, semmi sem túl szép ahhoz, hogy igaz legyen – mert valójában minden csak máz és maszk, még a kutya is „talált”, csak másnak a kertjében. Még ha nem is csalunk, csempészünk, sikkasztunk nagyban, akkor is ilyenek vagyunk, egyes bűnökkel megengedőbbek, mások fölött könnyen ítélkezők, és még a lelkifurdalás által mardosva is bármit meg tudunk magyarázni.

Mióta az utolsó részek is megnézhetők a neten, már biztos, hogy nem okoznak csalódást a több tízezresre nőtt rajongótábornak, akik aláírásgyűjtésbe kezdtek a folytatásért. Erre valószínű semmi szükség, hiszen az HBO-nál is ismerik a mondást, ha egy üzlet egyszer beindul…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!