„Alighanem joggal mondhatom, hogy Hitler uralmának megannyi éve alatt egyetlen ember sem tudta olyan hűségesen szolgálni a Führert, mint én.”

 A náci Németországban a Halálnak sok a dolga, de van szeme a szépre, az élet mindennap felsejlő színeire. Három alkalommal találkozik a Könyvtolvajjal, és ez a három alkalom mély nyomokat hagy benne. Fehér, fekete és piros. Ilyen benyomásai vannak a lányról, aki könyveket lop. Három halál, három találkozás, három különböző lelkiállapot. Ez a történet Liesel története, a lányé, aki háromszor találkozik a Halállal és meg kell küzdenie az értelmetlen pusztítás rémével. Az első könyv, amit ellop, egy tizennégy éves sírásó zsebéből hullik ki. A többi jön magától.

Markos Zusak zseniális légkört teremt, melyben sikeresen kerüli el a háborús regények kliséit. Alternatív utat választ a meséléshez, így kritikus, de egyben elfogadó hangvételű regényt hoz létre. Elbeszélője maga a Halál. A szokatlan nézőpont és a töredezett narráció mellett főként a szatirikus hangvétel segítségével oldja meg a nehéz feladatot: történetet mesélni a világháborúról. Borítója pedig az év egyik legjobbja.

 

Markus Zusak, A könyvtolvaj Budapest, Ulpius-ház, 2010. Fordította: M. Nagy Miklós. 598 o., 3999 Ft

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!