World Press Photo Budapest 2018, Magyar Nemzeti Múzeum

 

Idén már a Nemzeti Múzeum ad otthont a világ egyik legrangosabb fotóriporteri megmérettetésének, Lotz Károly monumentális freskói alatt várja látogatóit a 41. éve folyamatosan megrendezésre kerülő World Press Photo kiállítás, amire 125 ország 4548 fotósa nevezett több mint 73 000 képpel. (Első alkalommal kibővülve a Digital Storytelling szekcióval, ahol a digitális média nélkülözhetetlen műfajának legjobbjai, a multimédiás filmek, podcastok közül csemegézhetünk.) A verseny történetének számos felvétele vált ikonikussá az évtizedek során, amikből a szemlélő jobban megértheti a világot, és csupán másodkézből kell átélnie a körülötte zajló drámákat, mert ezt mások lehetővé teszik neki azzal, hogy egyfajta önkéntes missziót vállalva, a hírvivő szerepében, életük kockáztatásával járják a konfliktuszónákat, természeti csapások helyszíneit, sorsközösséget vállalva riportalanyaikkal és körülményeikkel.

Ebben az évben az első díjat az AFP képügynökség venezuelai fotóriportere nyerte, Ronaldo Schemidt lángoló tüntetőt ábrázoló felvétele (képünk) tavaly tavasszal, a Maduro elnök elleni véres összecsapásokba torkolló tüntetések idején készült, amikor a fiatal férfi mellett felrobbant egy rendőrségi motor benzintankja, lángba borítva ezzel őt. Örvendetes, hogy az eseményt ez alkalommal nem követte tragédia, súlyos sérülésekkel, de túlélte az incidenst.

Jelen vannak a drámák utóéletét bemutató anyagok is, mint Adam Ferguson erős vizuális eszközökkel kivitelezett portrésorozata a Boko Haram terrorszervezet által rabul ejtett és öngyilkos merényletek végrehajtására szánt, arcukat fel nem fedő gyereklányokról, nőkről, akiknek sikerült megmenekülniük a rájuk váró borzalmak elől. Nyilván nem minden esetben sóhajthatunk fel megkönnyebbülten: Patrick Brown csodálatos színekben tobzódó, festői felvétele – az egymás mellett fekvő élettelen testek – szomorú mementója a rohingyák elvetélt menekülésének.

A már számtalan fotográfiai díjat birtokló norvég Espen Rasmussen kontinenseken átívelő, nagy lélegzetű anyaga napjaink egyik legjelentősebb társadalmi problémáját, a rasszizmus, gyűlöletkeltés és a szélsőjobboldal felerősödését járja körbe. Képein megdöbbenhetünk a marylandi félkatonai milícia pitbullal és pisztollyal kanapéján sziesztázó tagján, az amerikai újnácik vezérének a feje pedig eltűnik elektromos cigarettájának füstjébe burkolózva, némi mosolygásra késztetve a nézőt. És bár a versenyanyagban nem szerepel, az alkotó honlapján magyar vonatkozású kép is szerepel a témában. A kiállítást megtekintve nem téved nagyot, aki azzal a gondolattal hagyja maga mögött a múzeumot, hogy a világ tavaly sem lett jobb hely.

FOTÓ: RONALDO SCHEMIDT, AGENCE FRANCE-PRESSE

 

A kiállítás október 23-ig megtekinthető.

 

Címkék: kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!