Elindult a nagy sikerű Munkaügyek első spin-offja, az egyik legnépszerűbb karakter, János (Mucsi Zoltán) saját története, amely egyelőre annyiban sem vált külön az „anyasorozattól”, hogy annak minden erényét és gyöngéjét is hordozza.

 
Tóth János - Forrás:mediaklikk.hu

A Litkai Gergely–Kovács András Péter írópáros újabb stand-uposokkal egészült ki, és bőségesen akadnak ütős beszólások, szellemes riposztok, de több kínos gag is becsúszik – már a néző érzi magát kínosan, hogy nevet ezeken.

Szimpatikus és szerethető ellenben az őszinte minimalizmus, ahogyan a színészek játszanak. Mucsi a már jól ismert figuráját hozza, amiben sosem hibázik, ezért nem is tőle várnánk valamiféle megújulást, inkább hogy az írók árnyalják, mélyítsék el a karakterét. Az alaphelyzet pompás szitkom-muníció: János egy időben veszíti el állását, és miután az anyja (Csoma Judit) összejön az ő volt gimis osztálytársával (a kitűnően komédiázó Kőszegi Ákos), az otthonát, az illúzióit és a mama szoknyájának védelmét is. Kénytelen összeköltözni egyetemista unokaöccsével és annak ellenszenves haverjával, de fontos szerepet kap még a történetben a leépített munkaerőnek kirendelt pszichológus (a fergetegesen mókás Szabó Simon) és egy akváriumnyi méregdrága díszhal meg a külvárosi bérház faláról egyenletesen potyogó vakolat.

Amikor az írók beérik ezek lepukkant, szocreál bájával és a belőlük adódó vígjátéki lehetőségekkel, minden szépen működik. Aztán jön egy végzetesen erőltetett, a spagettiwesternek együgyűségét alulmúló kocsmajelenet, amitől szégyenünkben a fotel alá süllyednénk, és már megcsappant lelkesedéssel várjuk a következő részt.

Nem véletlenül telt évekbe az HBO-nak is kinevelni – jórészt a legtehetségesebb kortárs irodalmárainkból – a profi forgatókönyvírók új generációját, míg a standup hazai sztárjainak többsorozatnyi gyakorlat után is vannak, és talán mindig is lesznek korlátai. Pontosan azért, mert az (elvárt) poénsűrűség nincs és nem is lehet mindig arányban a minőséggel, aminek bizonyosan vannak biológiai okai is, nehogy még a végén halálra röhögjük magunkat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!