A reggeli kávé nem csupán lendületet adhat a nap kezdéséhez, de jelentősen csökkenti az öngyilkosság kockázatát is egy friss kutatás szerint. Az amerikai Harvard egyetem táplálkozástudományi tanszékének kutatói három, az egész Egyesült Államokra kiterjedő kutatás adatait vetették össze, amelyekben összesen 200 ezer ember vett részt, legalább 16 éven át.

 
Fotó: Profimedia-Red Dot

Eredményeik szerint a legjobban azok járnak, akik napi 2-4 csésze kávét isznak, náluk 50 százalékkal ritkábban fordult elő öngyilkosság, mint azok körében, akik ennél kevesebb kávét fogyasztottak. A tudományos magyarázat szerint a koffein serkenti a szerotonin, a dopamin, a noradrenalin és más, „antidepresszáns” hormonok termelődését, ezáltal segít a stressz kezelésében, és javítja a hangulatot, mivel stimulálja az agy örömérzetért felelős jutalmazó központját. Ám azt is kimutatták, hogy akik napi négy csészényinél többet ittak, azoknál már nőtt a depresszióra való hajlam, valamint a túlzott koffeinfogyasztás mellékhatásaként az álmatlanság, a nyugtalanság és az ingerültség.

Az utóbbi hónapokban számos kutatás igazolta a mértékletes kávéfogyasztás egészségvédő hatását – ami csak akkor érvényesül, ha a kávéfogyasztás nem társul dohányzással. Bizonyították, hogy a rendszeres kávézás megelőzheti, illetve a már memóriavesztéstől szenvedő idősek esetében késlelteti az Alzheimer-kór kialakulását, csökkenti a szívroham kockázatát (a kávét nem fogyasztókhoz képest 11 százalékkal), továbbá a 2-es típusú cukorbetegség, a stroke, és a basalioma (a leggyakoribb bőrrák típus) kialakulásának lehetőségét. Közvetetten még az életminőség megőrzésében is segít, mivel fokozza az izmok erőkifejtő-képességét, ami különösen az idősek számára fontos a sérülések, balesetek kivédésében. A Harvard kutatói azonban figyelmezettek, hogy a kávé nem csodaszer: egészségügyi panaszokkal kezelőorvosunkat, és ne a kedvenc kávézónkat keressük fel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!