Vaszilij Szigarjev: Guppi, a temesvári Csiky Gergely Színház vendégjátéka a Szkénében

 
Vaszilij Szigarjev: Guppi, a temesvári Csiky Gergely Színház vendégjátéka a Szkénében - Fotó: Bíró Márton

Valószínűleg nem sokan gondolták volna, hogy az elsősorban ordibálós, káromkodós szerepeiről ismert Mucsi Zoltán ilyen finom, érzékeny munkát tesz le első rendezéseként az asztalra. Akik egyéb nagyszerű színházi alakításait is ismerik, azok is talán harsányabb, groteszkebb hangvételre számítottak. Ezzel szemben a temesváriak Guppija kifejezetten visszafogott előadás. Nincs semmi truváj, markánsabb színpadi nyelv vagy rendhagyóbb játékstílus. Van viszont pontos szerepértelmezés, minden részletre kiterjedő figyelem.

Mucsit az emberi viszonyok érdeklik, az egymásrautaltság, a kiszolgáltatottság. Így Vaszilij Szigarjev, a kortárs orosz dráma egyik fenegyerekének darabjából, a kifordított Nóra parafrázisból valóban egy rekviem születik a „díszhallelkűekért”.

Az már kevésbé meglepő, hogy Mucsi rendezőként is elsősorban a színészekre összpontosít e kifejezetten munkás, aprólékos műgonddal létrehozott előadásban.

Mindehhez pedig igen jó partnereket talált. Elsősorban a címszerepet játszó Nagy Dóra személyében, aki elképesztő plasztikusággal adja vissza az aláztatások világában otthonosan mozgó megnyomorított lelkű asszony rezdüléseit.

Kiss Attilával (Pása) való egymásra rezonálásukból egy valódi, pulzáló kapcsolat épül fel a szemünk előtt. És a sok nincsből, bénázásból a kisszerűségek közepette is létrehozzák a csodát. Figyelem, elfogadás révén kezdik elhinni, hogy fontosak a másik számára, és joguk van egy emberibb életre.

Ám aki a tűréshez szokott, arra szocializálódott, úgy tűnik, már nehezen mozdítható ki a megszokásból, s könnyen zuhan vissza az elviselés biztonságot adón ismerős melankóliájába.

„Szokva vagyok” – fűzi gyakorta Guppi mintegy magyarázatként a férjétől kapott sok rosszhoz és megaláztatáshoz. (Mert hát tűrő is kell a zsarnoksághoz.) Aszalos Géza egy bohózat ripacsos elrajzoltságát hozza. És ez még abszurdabbá teszi a helyzetet, hiszen ésszel nehezen felfogható, hogy egy ilyen nevetségesre karikírozott zsarnoki férj előtt miként képes meghunyászkodni bárki is.

Az idén 60. életévét betöltő Mucsi 40 évnyi színjátszás után kezdett bele a rendezésbe. És úgy tűnik, nagyszerűn képes egy egész előadásra is adaptálni és komplexen beépíteni az évek alatt felhalmozódott színészi tapasztalatot és tudást.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!