Ki ne emlékezne Orosz István híres plakátjára? A Tovariscsi konyec! a rendszerváltás emblémájává vált. A Kossuth-díjas képzőművészt tehát aligha kell bemutatni az olvasónak. Az A22 galériában október végéig látható Eleven szellem című kiállítás másik alkotója, Szilassi Lajos matematikus azonban itthon kevésbé ismert. Talán azért, mert a matematikai felfedezések a tengerentúlon kapnak nagyobb fényt.

 
Wall IX

Szilassi még a múlt század ’70-es éveiben fedezte fel az ez idáig egyetlen olyan poliédert, pontosabban egy szabálytalan hatszögekkel határolt mértani testet, ami rendelkezik a háromszögalapú gúlák, népszerűbben a piramisok tulajdonságával, hogy bármely két lapja szomszédos. Ezt a Scientific American folyóirat néhai szerkesztője, Martin Gardner nevezte el Szilassi-poliédernek.

Orosz és Szilassi egyébként Atlantában, épp egy Gardner tiszteletére rendezett, matematikai kongresszuson találkozott először. Orosz, geometrizáló, „térilluzionista” grafikáit mutatta be, míg Szilassi a róla elnevezett poliéderről mintázott „szobrokkal” szerepelt. Bár Szilassi nem szobrász, a felfedezés óta eltelt közel négy évtizedben poliédere önálló életre kelt. A ’70-es évek végétől egy kisméretű bronzmodelljét a Rockefeller Alapítvány adja a leköszönő kuratóriumi tagoknak. Míg Beaumont de Lomagne francia városkában, a 17. századi híres matematikus, Pierre Fermat szülőházának udvarán látható egy igazán nagyméretű, rozsdamentes acél változat.

A két alkotó közös nyelve a matematika. Mégis, a kiállítás tematikája Orosz Istvántól követelt alkalmazkodást. Nos, becsapós lépcsői, kiismerhetetlen labirintusai és meglepő perspektívái nem csak a szemet gyönyörködtetik, de a szellemet is megmozgatják.

A kiállítás október 9-ig látogatható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!