World Press Photo 2017,
Néprajzi Múzeum

 
Az Év Sajtófotója - Burhan Ozbilici készítette, aki csupán beugrott a megnyitóra néhányat kattintani, majd véletlenül egy merénylet kellős közepén találta magát - The Associated Press, World Press Photo

Hatalmas viták övezték a döntést, melynek során a World Press Photo (WPP) zsűrije az idei év sajtófotójának választotta a képet, amely néhány pillanattal azután készült, hogy egy testőrnek öltözött férfi egy kiállításmegnyitón agyonlőtte Oroszország törökországi nagykövetét. A valóban sokkoló képeket Burhan Ozbilici készítette, aki csupán beugrott a megnyitóra néhányat kattintani, majd véletlenül egy merénylet kellős közepén találta magát (képünkön). A dilemma, amely magát a WPP zsűrijét is megosztotta: vajon a hasonló fanatikusoknak nem hajtja-e a malmára a vizet, hogy ezeknek a fotóknak a díjazásával még nagyobb nyilvánosságot kapnak? A kérdés nem válaszolható meg egyértelműen.

Az viszont biztos, hogy a legtöbb díjazott fotót fontos látni, mert segítenek jobban megérteni a távol zajló, de mindennapjainkat is meghatározó eseményeket.

A World Press Photo kiállítás története során soha nem volt könnyed szórakozás, de az utóbbi években különösen sötét képet fest a világunkról. A díjazottak között tavalyhoz hasonlóan több sorozat is foglalkozik a menekültválsággal, a magát Iszlám Államnak nevező terroristacsoport tevékenységével, az Irakban, Líbiában zajló eseményekkel és az élhetetlen, porrá rombolt városokból a Földközi- tengeren menekülőkkel. Hasonlóan megrázóak a Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök kábítószer-ellenes háborújának következményeit megörökítő fotók, és szívszorítóak az orosz szeparatisták által megszállt Donyeck és Luhanszk lakóinak mindennapjait bemutató képek.

Egyetlen sorozat csal mosolyt a néző arcára: Ami Vitale képei azt mutatják meg, hogyan próbálják jelmezbe öltözött szakemberek visszavezetni a pandákat a vadonba (képünkön). Idén egy magyar természetfotós, Máté Bence nyerte el a természet sorozatokat díjazó kategóriában a harmadik díjat – felüdülésként az emeleten kiállított önálló kiállítását is érdemes megnézni. Így is, úgy is a világ súlyával a hátunkon távozunk.

A kiállítás megtekinthető
október 23-ig

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!