Miközben az ország közvéleménye azon háborog, hogy a Mokkában wellnessnyaralást lehetett nyerni, ha valaki megtippelte, miért ölték meg Szita Bencét (a „játékot” már a Naplóban is elsütötték, csak a kérdés úgy volt feltéve, hogy a legsúlyosabb büntetést érdemlik-e a kisfiú gyilkosai), a kutya se figyelt arra, hogy a TV2 az RTL Klub árnyékában lépdelve elindította új csatornáját, a Super TV2-t, a kismamák, háztartásbeliek és a napközbeni tévénézésre kárhoztatottak szórakoztatására.

Eleinte még üdítő volt az amatőr lelkesedés, ahogy a SuperMokka szimpatikus, ám a feladatra kevéssé felkészült műsorvezetői (Váczi Gergő és Lang Györgyi, majd Kovács Patrícia és Fenyő Iván) próbálták a legjobbat kihozni a női magazinok untig ismételt témáit újrarágó délelőtti beszélgetésekből. A vendégek sem vették túl komolyan a szereplést a még alig jegyzett műsorban. Akadt, aki elkésett, mások nem is értették, mi keresnivalójuk van a stúdióban. Mint a fiatal énekesnő, Lola, akit a szülés ideális idejével kapcsolatos beszélgetésre hívtak meg, és csupán annyit ért szereplése, hogy megtudhatta, 25 évesen ő már túl is van a biológiailag megfelelőnek tartott koron. A másik vendég, Csákány M. György szülész-nőgyógyász főorvos, miközben az idős nőknek „gyereket gyártó” olasz orvosról mesélt, kikacsintós utalásokat tett arra, hogy Fehér Anna kisbabája sem természetes úton fogant. Még ha ez nem is elképzelhetetlen, mivel a színésznő 53 évesen szült, ízléstelen ilyet valakiről a háta mögött, egy tévéműsorban kipletykálni. Azért is jó, ha a műsorvezető-páros egyike legalább rutinos, mert ilyen esetekben illedelmesen kiigazíthatja a vendéget és helyrebillentheti a beszélgetést.

A szerkesztők igencsak megizzadtak a témákért. Egy tanárokról szóló amerikai vígjáték bemutatója kapcsán a film szinkronszínészeit meghívni, hogy régi tanáraikról meséljenek, egy perc drága műsoridőt sem ért volna meg az anyacsatornán. A The Voice még ismeretlen versenyzőit és régi megasztárosokat is becsaltak a stúdióba: Szecsődi Kari nemváltó műtétjéről mesélhetett, Bozont pedig megmutathatta a tetoválásait. Így nehéz lesz fenntartani a nézők érdeklődését.

Mikor Kovács Patrícia lerúgta a cipőjét és nekiállt zumbázni a vendégekkel, már olyan érzésem volt, mint mikor az Ébredj velünk című filmben a tévést játszó Diane Keaton élő adásban megcsókolt egy békát, aztán meg borzot simogatott, ami le is spriccelte. Nem feltételezem, hogy Kovács azért ugrabugrált, mert ő is él-hal a nézettségért. Valószínű csak elragadta a lelkesedés, miközben Fenyő Iván döbbenten nézte őt a fotelből. Azon már muszáj volt mosolyogni, milyen fancsali képet vágott Fenyő, mikor reggelire fokhagymás kenyeret kóstoltattak vele, az újrafelhasznált anyagokból készült ruháknál pedig kifejtette, ő csúnyácska holmikra számított, mert hát használtak.

A SuperMokka egy hét távlatában úgy kilúgozta az agyam, hogy a rákövetkező Colin és Justin tuti lakástippjeit is úgy vártam, mintha az életem függne a két affektáló skót lakberendező tapéta- és szőnyegharmonizálási tanácsaitól.

SUPERMOKKA, SUPER TV2

Címkék: távkapcsoló, kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!