Czóbel Béla Múzeum, Szentendre – Újragondolva

 
 

Már életében múzeumot kapott, 1975-ben: Czóbel Béla, a világpolgár, a művész, a zseni, a modern magyar festészet ikonikus alakja most ismét „visszatért” Szentendrére, életének meghatározó helyszínére. Az „Újragondolt Czóbel” kiállítást a művész egykori otthonában tekinthetjük meg.

Mindössze huszonhárom éves volt, mikor képeit már Párizsban, a Függetlenek Szalonjában állíthatta ki. Tulajdonképpen nem is olyan meglepő ez a tempó, hiszen Czóbel Béla azon kevés (magyar) festőművészek közé tartozik, aki tehetségét és mással össze nem hasonlítható egyéniségét már kortársai is elismerték – itthon és határon túl egyaránt. Nem csak Párizsban, Berlinben, de az óceán másik partján, New Yorkban is nagyszabású kiállítással tisztelegtek tehetsége előtt. Nem csoda: aki Gertrude Stein otthonában tölti a szombat estéit, aki Picasso, Matisse, Modigliani (a művész később elismerte, nagy hatással voltak rá a magyar festő művei) barátja, annak helye van a nemzetközi kánonban. És hiába a sok művész, zseni körülötte, Czóbel egyéni stílusa egész életművén végigvonul, soha nem vált utánzóvá.

A festők városában februárban nyílt állandó kiállítás időről időre megújul majd: a minitárlatokon jobban megismerhetjük a festő grafikáit is. A lényeg azonban nem változik: a tárlaton kronologikus sorrendben követhetjük végig a Nagybányáról induló művész életművét, a Párizsban, majd Hollandiában töltött évek termését.A festő hosszú időt töltött a német expresszionisták társaságában Berlinben, hogy aztán újra visszaköltözzön Párizsba, majd a Dunakanyar és a francia főváros között ingázott a ’40-es évektől.


Hasonlóan kortársaihoz, Czóbel is „spórolt” időnként a vászonnal: néhány most feltárt kép ugyanis egy másik alkotás hátoldalán, átfestve, eltakarva, elrejtve szunnyadt hosszú időn át. Ezúttal ezeket a rejtett kincseket is megcsodálhatjuk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!