Május legvégén a minszki Köztársaság-palota termében kezdi új, hivatalosan holnap megjelenő albumának európai bemutató körútját a Doktor House címszereplőjeként világsikeres angol színész, Hugh Laurie.

 
Hugh Laurie-t New Orleans ihleti meg leginkább

Ha netán már az előző, a 2011 tavaszán publikált Let Them Talk – Franciaországban egyenesen platinastátuszba került – ízes, kifinomult, szupersztárokat sem nélkülöző New Orleans-i blueslemezt is kedveltük tőle, ne habozzunk jegyet rendelni a július 23-i bécsi koncertre – ahol nem kétséges, a Didn’t It Rain tételei is fölcsendülnek majd. Míg a goromba doki a televíziós sorozatban főleg elektromos gitárral (Les Paulon és Gibson Flying V modelleken!) idézte számos klasszikus rockzenekar szellemiségét, alakítója elsősorban zongorák billentyűin futtatja ujjait, bár zenei kiadványain azért a hathúroson is megmutatja tehetségét, ahogy – ha nem is épp bársonyos – orgánumával is jócskán bűvöletbe ejti közönségét. A máskülönben szaxofonon, harmonikán, ütős hangszereken is kitűnően játszó 54 éves Laurie célként most is a franciamúltú amerikai jazz- és bluesfőváros zenei tradícióinak ápolását tűzte ki. Olyan korai előadók dalai szólalnak meg lemezén, mint W. C. Handy St. Louis Blues-a vagy Jelly Roll Morton I Hate A Man Like You-ja. No persze a komikusként, rendezőként és – ha épp olyanja van, wodehouse-iánus – regényíróként is ismert „doki” most is válogatott társaságot hívott meg örömmuzsikálni – a guatemalai énekes-dalszerző Gaby Moreno és a soulénekes Jean McClain mellett a neves, a bluest az úgynevezett világzenével egybekomponáló Taj Mahal is hangját hallatja a lemezen (konkrétan a Little Brother Montgomery szerezte Vicksburg Bluesban).

Míg nemzedékek óta Woody Allen Carlyle hotelbeli New Orleans Jazz Band-es klarinétfellépései (netán világ körüli turnéi) számítottak az intellektuelek társasági témájának e tárgykörben, Hugh Laurie elszántságának, tehetségének és zenei jóízlésének (nem utolsósorban népszerűségének) köszönhetően új hőst avathatunk.

Mivel a hanganyag több különféle formátumban (CD, vinyl, exkluzív könyves CD, iTunes) jelenik meg, érdemes a bónuszszámokkal megpakolt változatot beszerezni.

(Warner)

Címkék: zene, kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!