Hollywooddal egyidős a szereposztó dívány. - Nem csak az „ősidőkben” kellett a színésznőknek ráheveredniük. - Pár filmsztárnő elmesélte saját történetét.

 
Szereposztó dívány - Forrás: Shutterstock

A szereposztó díványról szóló legendák és igaz történetek azóta keringenek, hogy Los Angelesben felépültek az első stúdiók.

Judy Garland önéletrajzi regényében írt arról, hogy Louis B. Mayer, az MGM egyik vezetője hírhedt volt a színésznők körében, akiknek a mellét és a fenekét fogdosta – többek közt az övét is.

Marylin Monroe egyik életrajzírója szerint maga is felajánlkozott egy-egy rendezőnek a jó szerepért cserébe, később pedig „túlzsúfolt bordélynak” nevezte Hollywoodot.

Az álomvárosban ma újra forró a téma, miután az X-Men rendezőjét, Bryan Singert megvádolták azzal, hogy elcsábított egy 17 éves fiatalt, szerepet ígérve neki következő filmjében. Kirsten Dunst pedig Sophia Coppolának adott interjújában kijelentette, szerinte azért nem kapott még tisztességtelen ajánlatot rendezőktől vagy producerektől, mert „nem ad félreérthető jeleket”.

Nem értene egyet vele Gwyneth Paltrow, Susan Sarandon vagy Charlize Theron sem, akik már nyíltan beszéltek saját kellemetlen tapasztalataikról.

Az Access Hollywood által megkérdezett amerikai castingrendező szerint a színészek negyede találkozik valamilyen formában a szereposztó dívány fogalmával, különösen a fiatal színésznőket környékezik meg, akikről azt feltételezik, a sikerért bármit megtennének, vagy naivan besétálnak a csapdába, mikor például egy hotelszobába hívják őket meghallgatásra.

Thandie Newton, a Vészhelyzetben Carter doki feleségét játszó angol színésznő tavaly februárban mesélte el, hogy még tinédzserként szexuálisan zaklatta őt egy rendező. „A szereplőválogatáson azt kérte, nyissam szét a combjaim, miközben a kamera úgy volt elhelyezve, hogy belásson a szoknyám alá. Azt mondta, érintsem meg magam, miközben arra gondolok, hogyan szeretkeznék a filmbéli partneremmel. Később megtudtam, a felvételt partikon, közönség előtt is lejátszotta.”

Kezdő színésznő korában szabályosan leteperte Susan Sarandont is egy Oscar-díjas rendező az irodájában. „Undorodtam tőle és a helyzettől, eszembe sem jutott volna megtenni” – mondta el az ELLE magazinnak az Oscar-díjas színésznő.

Egy neves (de nem nevesített) hollywoodi producer díványán találta magát az akkor 19 éves Charlize Theron is, nem sokkal azután, hogy Los Angelesbe költözött. „Persze furcsállottam, hogy a meghallgatást szombat este, a saját házában tartja, de azt hittem, ez itt bevett szokás” – mesélte a brit OK! magazinnak.

Gwyneth Paltrow is hátat fordított, mikor egy rendező ajánlatot tett neki, hogy a hálószobában fejezzék be a megbeszélést. „Emelt fővel kisétáltam, de sokkolt az eset. Arra gondoltam, más, aki kevésbé magabiztos, talán úgy érzi, tönkretehetik a karrierjét, ha nem elégíti ki orálisan a rendezőt.” Hasonlóan látja ezt Megan Fox, aki több tekintélyes hollywoodi filmesben csalódott már, mert valójában nem is egy szerep miatt akartak vele találkozni.

„Tolja le a bugyiját, hajoljon le és a szerep a magáé” – idézte fel Lisa Rinna, a Melrose Place színésznője egy producerrel történt beszélgetését. Évekkel később a vörös szőnyegen újra találkoztak, és megfenyegette a férfit, világgá kürtöli piszkos kis titkát, ha valaha is megcsinálja ezt bárki mással.

Jenny McCarthy Steven Seagalról állítja, hogy azt kérte tőle, vetkőzzön meztelenre az Úszó erőd 2 című filmjének meghallgatásán, de ő nem tette meg – Seagal pedig az egész történetet tagadja.

A fentiekből úgy tűnik, a színésznők egy része áldozatként élte meg a helyzetet, másik része harcos amazonként vágta ki magát, ám akik végül megtették ezt a „kis pluszszívességet”, egyáltalán nem kérkednek vele – pedig Paltrow szavaiból is arra következtethetünk, ők is sokan lehetnek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!