Farmerben és farmeringben legalább egy tízest letagadhatna, de Bruce Willis erre is csak gúnyos félmosollyal válaszol. Vizet kér, komótosan megcsavarja a kupakot és nagyot hörpöl az üvegből. Szemmel láthatóan jó kedve van, mert új filmje (RED) körül máris hatalmas a zsizsegés.

 
Bruce Willis

A szellemes akcióparódiában a partnerei a piff-puff életre kelő nyugdíjas ügynökök igazán jó nevű színészek: Morgan Freeman, Richard Dreyfuss, Helen Mirren, John Malkovich. Bruce Willis New Yorkban adott ex kluzív interjút a Vasárnapi Híreknek a film amerikai premierjének délutánján.

– A 22 éve készült Die Hard óta tartja magát, mint akcióhős. Soha nem volt kedve drámára vagy vígjátékra váltani?

– Csináltam ezt is, azt is, ahogy jöttek a felkérések, mert szeretek dolgozni. Magát a forgatást nagyon bírom, csak azt nem, ami megelőzi, meg ami követi, az előkészítést és a kampányt. Van filmem, amiről máig beszélnek, van, amelyik elsüllyedt, volt, amit élveztem csinálni, volt, amit nem annyira. Nagyon nehéz előre tudni, mi a jó döntés, és végül is azt kell mondjam, a legtöbb filmem nagy siker lett, tehát az idő engem igazolt. A legjobbak a Ponyvaregény, a 12 majom, meg persze a Die Hard. A RED-del kapcsolatban kicsit ódzkodtam, hogy túl nagyot markolunk, vígjáték is, akció is, romantika is, körbeforgatjuk a világot, nem lesz ez egy kicsit sok? Most majd kiderül. Ami a karrieremet illeti, nagyon fura. Valami elindult körülöttem az elmúlt öt évben. Tíz évvel ezelőtt nem voltam akkora akciósztár, mint amekkorának most tartanak, az oka nem érdekel. Vagyok, aki vagyok. De elsősorban apa. És ha még nem hallotta, újra megnősültem és boldogabb vagyok, mint valaha. Hogy mitől lettem megint sláger, miért csörög megint a telefonom, fogalmam sincs. Mázli, mert ha körülnézek, vannak, akik alig dolgoznak.

– Helen Mirren azt mondta magáról: vezérürü. Mary Louise Parkert pedig az lepte meg, hogy milyen közvetlen, kedves és odaadó. A film címe teljesen ellentmond ennek az imázsnak, mert a RED annak a rövidítése, hogy Retired, Extremely, Dangerous (Nyugalmazott, Rettenetesen, Veszélyes).

– Pedig ártalmatlan vagyok, tényleg… Csöppet se veszélyes. Már a gyerekeimet se tudom megfélemlíteni. Bármit mondok, csak legyintenek, hogy ugyan már apu.

– Valamit mégiscsak jól csinált, ha az elmúlt öt évben megváltozott maga körül a légkör és sokkal fiatalabbnak látszik a koránál.

– Mert a szívem fiatal és jó géneket örököltem az anyámtól. Aztán majd egyszer összefutunk és összecsapja a kezét, hogy mennyire megvénültem. De tényleg fiatalnak érzem magam. Mintha 28 lennék, pedig már 55 vagyok. És ja, stimmel, ellágyultam, mert rájöttem, hogy elsősorban apa vagyok és csak másodsorban színész. A szakma a kikapcsolódás, a lányaimat veszem komolyan. Sokkal többet foglalkozom velük, mint a szakmámmal. A legnagyobb dolog, ami velem történhet, hogy a srácaim még mindig szeretnek velem lógni, hajlandók velem leülni vacsorázni, rendszeresen felhívnak és me gyünk ide-oda, mert a legtöbb családban ez nem létezik. Csoda, hogy egyáltalán még szóba állnak velem.

– Mennyire változtatta meg az életét, hogy megnősült?

– Ismeri azt a szót, hogy boldogság? Mióta megnősültem, nehéz lemosni a vigyort az arcomról. Dörmögök, ha kirángatnak a megszokott életemből, de legtöbbször jön velem az asszony, ami jó. Ha még emlékszik, három éve beszélgettünk utoljára, azóta ég és föld. Meg nem fordult a fejemben, hogy még egyszer megnősülök, és elképzelni se tudtam, hogy ilyen boldog leszek. Ha tudnám, mi a titka, világgá kürtölném valamelyik tévében. De fogalmam sincs. Ez is mázli. Egyszer csak jön valaki, olyan váratlanul, hogy alig veszed észre. Hál’ istennek volt annyi sütnivalóm, hogy bekattantam, és nem engedtem el.

– Ismét Helen Mirrent idézem: nehezen ocsúdott fel, hogy a nagy akciósztárral, Bruce Willisszel játszik. Magának sosem volt ilyen érzése, amikor nagyobbnál nagyobb sztárokkal játszik együtt?

– Mikor a Pancser Police-t forgattuk, akkor az én gyomrom remegett Sly Stallone miatt, hiába ismerjük egymást vagy harminc éve. Mondtam is neki pár hete, öregem, még kissrác voltam, mikor a Rockyt láttam, de azóta is mekkora arc vagy! Próbálom nem mutatni, de még mindig meg tudok hatódni egy ekkora sztártól. Én még most is úgy drukkolok, mint egy pályakezdő, aki a szárnyait próbálgatja, hogy sikerüljön olyan jót le tenni az asztalra, mint 28 évvel ezelőtt vagy az azóta eltelt időszakban egy párszor. Ez a szakma lutri. Olyan, mint a golf. Az ember vagy beletalál abba a lyukba vagy nem. Piszok nehéz. Sokan egy életen át küszködnek vele, hiába.

– Senki nem számított rá, hogy a Pancser Police ekkora siker lesz, a közönség átlagéletkora 14-17 év.

– A legkisebb lányom 17, ő ma a demográfiai átlag. Legalább 100 filmet néz meg évente, én ennek a tizedét. Igen, Hollywood gyökeresen megváltozott. Évente cserélődik a sláger, mindig kell valaki új, akinek még pelyhedzik az álla, beleölnek egy kocsiderék lóvét, kinevezik ügyeletes világhírűnek, aztán vagy visszahozza a pénzt vagy nem. Mert azt, hogy kiből lesz ügyeletes világhírű, mindig a néző dönti el. Sajnos a közönséget nem lehet előre kifaggatni, hogy mitől döglik a légy, mitől dőlnek a nézők egy színész következő filmjére vagy miért hagyják lógva. A Pancser Police elszórakoztatott. Megnéztem a premieren, aztán beültem még egyszer a moziba, és csak örülni tudok, hogy Sly még mindig kell a közönségnek. Christian Bale a hamvaiból hozta vissza a Batmant és a Terminátort, Daniel Craig ugyanezt csinálta James Bonddal. Ha maga tudja az okát, akkor okosabb, mint én.

New York, 2010. október

WALTER BRUCE WILLIS Idar-Obersteinben, a régi NSZK területén született 1955-ben, Golden Globe- és Emmy-díjas színész, énekes. A ’80-as évek végétől első számú hollywoodi sztár, több mint 60 filmben játszott, legismertebb szerepe a Die Hard-filmek főhőse. Willis felesége Demi Moore színésznő volt tizenhárom évig, három lányuk született. Fuvarozóként, biztonsági őrként és magánnyomozóként is dolgozott. 1994-ben pedig szerepet kapott Quentin Tarantino kultfilmjében, a Ponyvaregényében. Olyan sikerfilmekben játszott, mint a 12 majom, Az ötödik elem, A Sakál, A kód neve: Merkúr. 2009 óta Emma Heming fotómodell a felesége.

Címkék: forint, RED

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!