Eurovíziós Dalfesztivál, elődöntők, Duna Tv - A nagy nemzetközi fogadóoldalak Freddie-t legjobb esetben a 8. helyre jósolják.

 
A nagy nemzetközi fogadóoldalak Freddie-t legjobb esetben a 8. helyre jósolják. Döntő: 2016. május 14., szombat - Fotó: Andreas Putting, EBU

Míg zeneileg még mindig a rágógumi- és a dominapop meg az operettes etno-techno (immár etno-hip-hop) mérgezi az Eurovíziót, a fesztivál hangulatában és látványában évről évre fejlődik. Már nem is sikk egyben az egészet leszólni, mint a könnyűzenei giccs leggroteszkebb bolhapiacát. Mintha még az eddig csupa különc figurára gerjedő szavazóközönség is átalakult volna, hiszen nem juttatták tovább a pucéran, farkasokkal táncoló fehérorosz Ivánt.

Hiába ügyeltek a svéd szervezők, hogy ne legyen sértődés (ezért tilos még a közönségben is a Krím, Koszovó vagy Palesztina zászlaja), a legnagyobb felháborodást nem is a lengyel Michal Zámbó Jimmy-haja, hanem az ukrán dal váltotta ki, mely az előadó nagymamájáról szól, aki átélte a krími tatárok deportálását. Legalább van tartalma, szemben a sok „mi mind egyéniségek vagyunk” közhelykollekcióval, legyenek mégoly szimpatikusan is tolmácsolva, mint a mi Freddie-nkteszi.

A házigazdák persze megtehették, hogy nem mennek el szó nélkül a migránsválság mellett, bár az ennek szentelt táncjelenetnél jóval energikusabb volt még a robotok az emberek ellen táncpárbaj. A fura svéd humorból is kaptunk a kisfilmekben, melyekből a többi közt kiderült, hogy az anyjukat is eladnák egy új ABBA-ért.

És már szemünk se rebben, hogy Ausztrália is fellép, noha még csak a Budapest–Reykjavík sugarú körben értelmezett Európának sem részei. Bár, ha a májusi időjárás továbbra is így alakul, még lehetnek közös vizeink.

 

- Az egyik legviccesebb svéd eurovíziós találmány a Hívj fel egy svédet! telefonvonal, amin egy nemzetközi hívás áráért összekapcsolnak egy random svéddel, hogy bármiről beszélgethessünk.
- Romániát az utolsó pillanatban kizárták a versenyből, az Európai Műsorszórók Szövetsége (EBU) felé fennálló, 14,5 millió eurós tartozása miatt.
- Az új lengyel médiatörvény miatt több lap, köztük a Financial Times azt írta, hogy emiatt kizárhatják a lengyeleket a versenyből, ám ezt az EBU cáfolta.
- Az orosz Szergej Lazarevet tartják a győzelemre legesélyesebbnek.
- 1975 óta először változott a szavazás rendje, ezért még drámaibb és hosszabb, akár
5 órás finálé várható.


197 millióan
nézték a tavalyi döntőt,
44,8%-uk 15–24 éves fiatal

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!