Egyre inkább a generációk harcává válik az Oscar

- Trump elnöksége a díjátadó közönségét is alakítja

- Idén is a luxusé a főszerep

 
 

Még a filmes esélylatolgatásnál is jobban lázban tartja Los Angelest az idén még inkább kiéleződni látszó generációs konfliktus az Oscar-díjakat kiosztó Amerikai Filmakadémia berkein belül. Noha a tavaly felvett 683 új tag többsége nő és színes bőrű (afroamerikai, hispán és ázsiai), a közel 6200 fős szervezet tagjainak továbbra is 89%-a fehér, 73%-a férfi, átlagéletkoruk pedig 62 év. Az elnöki tanácsnak is csupán egyetlen nő tagja van, a 2013-ban megválasztott Cheryl Boone Isaacs, a Filmakadémia első afroamerikai és harmadik női elnöke.

Bár ő már 2015-ben számos intézkedést vezetett be, hogy a  nemi és etnikai sokszínűség érvényesülhessen az Oscar-szavazás során, mégis neki kellett a szakma és a sajtó kritikáját állnia, amiért az utóbbi két évben kizárólag fehér jelölteket neveztek a legjobb színészek díjaira. Az idén ellenben még rekordot is döntöttek: a legjobb színészi kategóriák 20 jelöltje között 6 afroamerikai (köztük Denzel Washington, Viola Davis és Octavia Spencer), valamint az indiai származású brit színész, Dev Patel szerepel. A dokumentumfilmes kategóriákban is áttörés történt:  valamennyi Oscarra jelölt alkotó kisebbséghez tartozik. Már csak a nemek arányán kellene ugyanilyen hatékonyan javítani: 1929 óta csupán négyszer jelöltek nőt a legjobb rendező díjára, és csak Kathryn Bigelow kapta meg a szobrot 2010- ben, 1:88-ra növelve a rendezőnők esélyét az elismerésre.

A generációs konfliktus megjelenik abban is, hogy a 3 órás gálát hagyományosan az 50 fölöttiek követik, miközben az „interaktív” műsor a legfiatalabb korosztályt célozza meg.

Mégis sokan panaszkodnak a szövegírókra a Hollywood aranykora iránti nosztalgiától csöpögő beszédek miatt. Az Y generáció szülöttei, azaz a mai fiatal felnőttek már korántsem járnak annyit moziba, mint a szüleik, és egy friss felmérés szerint Oscar-ellenességük legfőbb oka, hogy nem érzik mérvadónak, sem a valós társadalmi helyzetet tükrözőnek a díjakat. Ez nem is meglepő, mivel az övéké a „legszínesebb” és legelfogadóbb amerikai generáció (a ’30-as évek óta nem volt ilyen magas a bevándorlók aránya, mint az ő szüleik közt), támogatják az esélyegyenlőséget és ők a legnyitottabbak az LMBTQ-közösséggel szemben, többségük etnikailag vegyes nagyvárosban él, és nagyobb valószínűséggel választanak maguknak eltérő származású partnert, mint azonos gyökerekkel rendelkezőt.

Míg tavaly az afroamerikai színészek – köztük Will és Jada Pinkett-Smith, valamint a rendező  Spike Lee – szólították fel  kollégáikat a távolmaradásra a  „túl fehér” jelöltlista miatt, az idén a muszlim vallású filmesek egy része tüntet ekképpen, noha a beutazásukat tiltó elnöki rendeletet időközben felfüggesztették. Donald Trump muszlimellenességére reagálva nem megy el a gálára a legjobb idegen nyelvű film díjára jelölt Az ügyfél című iráni dráma (korábban már Oscarral kitüntetett) rendezője, Aszhar Farhadi, és filmjének női főszereplője, Taraneh Alidoosti. Nem vesz részt a ceremónián a legjobb rövid dokumentumfilm díjára jelölt, a szíriai polgárháborúban dolgozó önkéntes mentősök mindennapjait bemutató Fehérsisakosok című film stábja, továbbá az ugyanebben a kategóriában jelölt Watani: Az én hazám című dokumentumfilm szereplői sem mennek el az eseményre, noha a filmben bemutatott szíriai menekült család időközben német állampolgárságot kapott. 
Itthon is díjaznak. Vasárnap Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című, a Berlinálé fődíját, az Arany Medvét, valamint a Filmújságírók Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját, egy közönségdíjat és az Ökumenikus Zsűri fődíját is elnyert alkotásával nyílik meg a 3. Magyar Filmhét. Majd hétfőtől szombat estig (március 4.) Budapesten, az Aréna Pláza mozijában és 11 városban lehet kedvezményes áron filmeket nézni. A filmhéten nagyjátékfilmeken kívül – például Halj már meg!, A martfűi rém, Gondolj rám, Tiszta szívvel – dokumentum-, kisjáték-, tv- és animációs filmeket is vetítenek. A zsűri összesen 23 kategóriában oszt majd díjakat. A Halj már meg! tíz, a Tiszta szívvel tizenkettő, A martfűi rém pedig tizenhárom jelöléssel száll versenybe. Idén pedig a közönség is szavazhat. Részletek a filmhet.hu oldalon.


Csomagban a luxus
Az idén is legalább 100 ezer dollár értékű luxust kap ajándékba a legjobb színész és legjobb rendező kategóriák 25 jelöltje. A kistasakban olyan pazar ajándékok lapulnak, mint egy mesés trópusi vakáció Kauai szigetére, illetve egy gyémánttal kirakott, 14 karátos arany „jógakarkötő”. Az ajándékozók tetemes promóciós díjat fizetnek azért, hogy termékük vagy szolgáltatásuk bekerülhessen a Distinctive Assets által összeállított csomagba, melynek ötlete 15 évvel ezelőtt pattant ki a cég vezetője fejéből, mikor meghallotta Bette Midlert panaszkodni, amiért üres kézzel kellett hazamennie a gáláról. Tavaly az Amerikai Filmakadémia beperelte őket jogosulatlan védjegyhasználatért, és mert az „abszurdan drága, csak kiváltságosoknak biztosított ajándékok” rossz fényt vetettek szervezetükre, ám később peren kívül megegyeztek és az idén már a csomagok is szerényebbek lettek. Inkább az egyediségre helyezték a hangsúlyt, ezért kapnak a sztárok személyre szóló zsírkrétákat, tízalkalmas fitneszbérletet egy sztáredzőhöz, okosotthonrendszert és hüvelyizom-tornáztató kütyüt, a helyes gyakorlatvégzést ellenőrző okostelefonos alkalmazással.


Állati Oscarok. Állatos videókat díjaznak horror, romantikus, vígjáték és egyéb kategóriákban az Oscart parodizáló Burkies-gálán, amit hat évvel ezelőtt indított útjára a Farmers amerikai biztosítócég. A kezdetben csak reklámfogásként megtartott, később ellen-Oscarként is emlegetett díjkiosztó a cég fiktív szóvivőjéről, Burke professzorról kapta a nevét (akit az Oscar-díjas JK Simmons alakít), még a szobrukat is róla mintázták. A videók érdekessége, hogy szürreális és komikus, de a valóságban megtörtént biztosítási káreseteket mutatnak be, például egy pulykalázadás miatt felborult teherautót, a gazdái házát álmában elárasztó kutyust, és egy gyémánt jegygyűrűt ellopó ürgét.


Aranyos falatkák. Aranyporba forgatott trüffel-popcornt, „homár-dogot” és Oscar-szobor formájúra hajtogatott füstöltlazac-falatkákat csemegézhet az az 1500 vendég, akiket a gála után még a kaliforniai kormányzó báljára, azaz a „hivatalos afterpartyra” meghívtak. A Wolfgang Puck sztárséf által összeállított ínyenc menüsort a rendező Francis Ford Coppola borházának nedűivel öblíthetik le. Az idei Oscar-jelölt filmek sokszínűségét és az eklektikus Los Angeles-i konyhaművészetet egyaránt tükröző, összesen ötvenféle étel közt Barbra Streisand személyes kérésére az idén is lesz házias csirkés pite, továbbá tízkilónyi biokaviár a 2400 üveg pezsgő mellé, desszertként pedig kapucsínós Oscar-nyalóka és karamellás banántorta. A díszvacsoráról megmaradt ételeket a séfek az Éhezés Ellen jótékonysági szervezetnek ajánlották fel, akik eljuttatják majd a rászorulókhoz. 


Idén 89. alkalommal adják át az Amerikai Filmakadémia legrangosabb szakmai díjait. A szervezet egykori könyvtárosának nagybácsikájáról, Oscarról elnevezett szobrokat összesen 24 kategóriában osztja ki a többségben színészekből, rendezőkből és producerekből álló tagság. A február 26-án, a Los Angeles-i Dolby Színházban tartott Oscar-gála helyi idő szerint 17.30-kor kezdődik, és 225 országban sugározzák élőben. Nálunk 27-én, éjfél után 50 perccel indul a Duna Tv közvetítése, mely előtt az idei egyedüli magyar Oscar-jelöltet, Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjét is levetítik. A show házigazdája Jimmy Kimmel amerikai komikus, tévés műsorvezető lesz, és az idei filmes gálaszezon Trump-ellenes megnyilvánulásai után most is számíthatunk politikai kritikára a többségben liberális- demokrata amerikai és nemzetközi filmszakma jeles képviselőitől.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!