Benedek Szabolcs: Kádár hét napja

 

1956 novemberének egy csípősen hideg és szuroksötét éjszakáján a szovjet hadsereg két fekete Pobedája robog a forradalom harcainak sebeitől megtépázott Budapest utcáin a tököli katonai repülőtér felé. Kerülőutakon haladnak úti céljuk felé, gondosan elkerülve a háborús gócpontokat, hogy foglyaikat a kapott parancsnak megfelelően biztonságban szállítsák le a dübörgő motorral várakozó repülőgép személyzetének. A kalandos körülmények között elrabolt és Moszkvába szállított két szorongó utas, Kádár János és Münnich Ferenc, a magyar kormány vezetői, akik érkezésüket követően hét napot töltenek a Kreml falai között. Benedek Szabolcs könyvében megpróbálja pontosan rekonstruálni a történéseket és ennek a hét napnak a következményeit, mely során egy ember és egy ország sorsa fordult meg

A Forgószél hadművelet végéhez közeledvén Kádár Hruscsovtól kapott teljhatalmának birtokában a forradalom korábbi hívéből annak árulója és eltiprójaként tér vissza Magyarországra, hogy Konyev marsall csapataihoz csatlakozzon Szolnokon, ahonnan november 4-én egy orosz páncélos belsejében érkezik a Parlament elé. (A néma csendben magányosan, kétségekkel telve nézi az épület homlokzatán a szélben csattogó szovjet zászlót, majd kisvártatva rég nem látott felesége, Mária alakja bontakozik ki a lépcső tetején.)

Felelevenítődnek Kádár ifjúkori emlékei, szerelmei, Rákosihoz fűződő viszonya és egy különös éjszakai hölgyvendég is feltűnik a pártvezér moszkvai hálószobájában, aki megpróbálja szexuális aktusra kényszeríteni Magyarország első emberét.

Csermanek János a 20. századi magyarországi történelem meghatározó és megosztó személyisége, sokak számára a nép jóságos atyja, míg mások a szovjetek csinovnyikját és a forradalom elárulóját látják benne – ennek eldöntését Benedek is az olvasóra bízza lebilincselően izgalmas, megfilmesítésre is érdemes regényében. (Helikon, 2018. 373 o.)

Címkék: kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!