Könyvoszlop magasodik a szinte üres színpadon. Majd az oszlop összedől, és belép az idősödő Faust (Máté Gábor). Arról beszél, hogy bár mindenfélét tanult, tudatlanabb, mint sok esztendeje. Így kezdődik Goethe kétestés művének (Schilling Árpád rendezése) első része (a második másnap este látható).

 
Goethe Faustját két egymást követő estén mutatták be április 26-án és 27-én a Katona József Színházban. Ritka, hogy színház és rendező mindkét rész előadására vállalkozik - Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

Faust rossz passzban van, kilátástalanság az élete. Jobb híján magához nyúl, aztán telefonját a leomlott kupacba hajítja. Innentől két estén át igyekszik megtölteni valamivel kiürült lelkét, így lepaktál az ördöggel. A rendező egyebek közt kihagyta a prológust, amelyben Isten és Mephistopheles megalkuszik Faust lelkére. Itt Faust hívja elő (önmagából) az ördögöt (Kulka János), aki rikító kék öltönyben sasszézik, ha kell, csupasz alfelet mutat. Ő támogatja Faustot abban, hogy mindenen átgázolva szerezze meg a fiatal lányt (a vágyait kielégítő numerát), Margarétát. Mephistopheles utazásra viszi Faustot térben és időben, saját sorsában, a világban, a magasabb szintű tudás felé. Mindkét részben erőteljes hangsúlyt kap a szexualitás

A rendező érezhetően provokál (Nagy Ervin óriási phallosszal grasszál, Monori Lili műfanszőrzetét mutogatja, a konyhában gruppenszex), ami nem igazán ér célt.

A darab egyik legerőteljesebb jelenete akkor sűrűsödik össze, amikor Faust végül elcsábítja az ártatlan leányt: kiábrándító ágyjelenet, amely előrejelzi a tragédiát. Mészáros Blanka (Márton László köznapibb, könnyebben befogadható fordításában mint Gitta) itt villantja fel sokszínűségét.

A második részben lepukkant polgári lakás zsúfolt díszletei között húzza meg magát Faust hatalomra vágyva meg a tenger elterelésére. Mephistopheles pedofil módjára hajkurássza az angyalok seregét megszemélyesítő fiúkórus tagjait. És lecsúszik arról, hogy megszerezze magának a hirtelen kimúló Faust lelkét, mert annak testét megmentik a kannibál hajlamú angyalok.

Az előadást Kulka János és Máté Gábor viszi a vállán, besegít Mészáros Blanka, Monori Lili, Bodnár Erika, Tóth Anita, Haumann Péter, Keresztes Tamás és Nagy Ervin.

Schilling Árpád munkás feldolgozást ígért. Be is tartotta, de sokakat tanácstalanságra ítélt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!