75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

 

Telt házas vetítéssel és álló ovációval fogadta a Napszálltát a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szakmai közönsége. A Saul fiával Oscar-díjat nyert Nemes László új filmjének forgalmazási jogait már 70 ország megvásárolta, Amerikában és Ausztráliában a Sony Pictures Classics forgalmazza, hamarosan bemutatják a Torontói és a Londoni Filmfesztiválokon is.

A kritika azonban nem lelkesedik egyöntetűen a film iránt, a Variety – melynek címlapján fizetett hirdetésben gratulált a filmalap Nemes legújabb filmjéhez – cikkében csalódásnak nevezte, megelőlegezve, hogy a Sony nehezen talál majd türelmes közönséget, akiket csupán a film vizuális bravúrjai kielégítenek. A narratívát inkoherensnek, a karaktereket érdektelennek, a cselekményt zavarosnak írta le kritikusuk, aki szerint a film nem segít megérteni, hogyan rohant vesztébe a közelmúltban Európa.

A brit Guardian kritikusát azonban „beszippantotta” a titokzatos, helyenként bizarr, okkult dráma, „a gyönyörű színfalak mögött megbújó sötétség és őrület: a zsarnokság és a háború baljós előérzete”. A The Hollywood Reporter szerint is csupán absztrakt kép marad a háború előtti Budapest, nem üti úgy szíven a nézőket, mint a Saul fia tette.

Nemes nagyjátékfilmjének azonban elsősorban a Guillermo del Toro vezette zsűrit kell meggyőznie, akik szombat délutánra választják ki az Arany és Ezüst Oroszlánok legújabb birtokosait. Ez pedig 20 ilyen kivételes rivális mellett egyáltalán nem könnyű: a brit Mike Leigh 19. századi kosztümös drámája, a Peterloo minden egyes kockája korabeli festmény lehetne, míg a szintén veteránnak számító mexikói Alfonsó Cuarón fekete-fehér zsánerfilmje, a ROMA egy mexikói család tragédiáján keresztül tükrözi vissza hazája társadalmi-politikai válságát.

Továbbá olyan közönségkedvencekkel verseng, mint a legújabb szatirikus drámáját (The Favourite) Emma Stone és Nathalie Portman főszereplésével bemutató görög Jorgosz Lanthimosz, vagy a sztárparádés westernantológiával (The Ballad of Bugsy Scruggs) érkező amerikai Coen testvérek, és a szintén westernműfajba kiránduló (The Sisters Brothers) francia Jaques Audiard.

 

FOTÓ: JOEL C. RYAN, MTI/AP

 

Már biztosan Arany Oroszlánt kap életművéért Vanessa Redgrave brit színésznő és David Croenberg kanadai rendező a 75. Velencei Filmfesztiválon. Hazánkat Nemes László mellett női alkotó is képviselte Szőcs Petra Déva című első nagyjátékfilmjével, ő azonban a Biennale College Cinema szekcióban mutatkozhatott be.

Címkék: kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!