Mi sül ki abból, ha egy pohos, korosodó verőlegény (Russel Crowe) és egy kiégett, simlis magánnyomozó (Ryan Gosling) összeállnak egy közös melóra a ’70-es évek dekadens, drogoktól és pornótól túlfűtött Los Angelesében? Rengeteg orr- és kocsitörés, szaftos káromkodás és egymás virtuóz szívatása, majd a nagy haveri lepacsizás. A két pimasz lúzer belegyalogol a politika, a maffia és a legfelsőbb üzleti körök közös érdekszférájába, ám a bűnügy jóformán csak apropó burleszkszerű, parádés ámokfutásukhoz.

 
Rendes fickók - kritika Mozgókép rovatunkban

Míg a sztori a klasszikus Los Angeles-i noir filmeket, a hangulat a ’90-es évek legmenőbb akcióvígjátékait idézi, melyeknek nagymestereként ismertük meg a Halálos fegyver-trilógiát és Az utolsó cserkészt jegyző Shane Blacket.

A műfajteremtő író-rendező mára eggyel továbbcsavarta az atlétatrikós antihős koncepciót, a Durr, durr és csók óta saját korábbi alkotásait is parodizálja, egyre inkább a groteszk és a gonzo felé hajolva. Például abban, hogy hősei már nem a tökösségük, hanem mihasznaságuk miatt ússzák meg az életveszélyt, a durva öklözések helyett komikus cicaharcokat, pontos célzások híján pedig véletlenszerűen halomra lőtt statisztákat látunk.

Crowe szédületes az együgyű, cinikus, a lelke mélyén mégis érzelmes verőlegényként, míg Gosling specialitása, hogy bármilyen magasról képes kizuhanni és sértetlenül feltápászkodni, emellett nem tud ellenállni az ingyenpiának. Továbbá csapnivaló egyedülálló apa, ám okos és öntudatos kiskamasz lánya (Angourie Rice) helyette is nyomoz, miközben megszelídíti a mufurc Crowe-t.

A párbeszédek könnyedek, szellemesek és pörgősek, a lehetetlen kordzakók és bajuszkák mókás retro bájt sugároznak, de a helyzetkomikumok hajtják fáradhatatlanul a film motorját. No és a bravúrosan botcsinálta detektívduó, akiknek örömmel megelőlegeznénk még két ilyen remek folytatást, csakhogy Black már annyira szembefordult hollywoodi „neveltetésével”, hogy ezért se gyártana le a kedvükért egy újabb trilógiát, inkább csak trollkodik velük, a közönség és a saját pazar szórakoztatására.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!