Önök vajon tudják-e, mi Albert Einstein, Friedrich Nietzsche, Jimi Hendrix, Demi Moore, Rafael Nadal vagy Bob Dylan közös vonása Segítek. Például az, hogy mindnyájan tehetségesek és sikeresek, vagy legalábbis azok voltak. Na meg az, hogy mindnyájan suták.

 
Nem kevésbé ügyesek a balkezesek, ha a tárgyakat az igényeik szerint készítik

A balkezességet a legtöbb kultúrában negatív tulajdonságként könyvelik el. Magyarországon pár évtizede még átszoktatták azokat, akik bénább kezükkel nyúltak a pennáért. Egy-két pálcázás után nem is csoda, ha csupán kellemetlen emlékként gondoltak balkezességükre az újdonsült jobbkezesek. Számos kifejezés akad, ami szintén azt erősíti, nem érezheti magát „csúcsragadozónak” az, akinek baloldali keze az ügyesebb: ilyen például a balszerencse, balsors, balsejtelem, balvégzet, balsiker, baleset, balhé, ballépés, balfék, balek, balfácán, balul üt ki, bal lábbal kelt fel, vagy éppen a kétbalkezes. Ha egy balkezes arab országban vacsorára hivatalos, eszébe se jusson erősebb praclijával az ételes tálhoz nyúlni, mert a bal ott a tisztátalanság megtestesítője.

Ez a világ kétségtelenül a jobbkezeseknek kedvez. Még az európai műszaki szabványok is a jobbkezesekre vannak kitalálva, ezek után semmi csodálkozni való nincs azon, hogy egy balkezes számára legalább akkora kihívást jelent jobbkezes ollóval egyenesen elvágni egy papírlapot, mint egy jobbkezesnek megmászni a Mont Everestet. De ez még talán a legkisebb gond. Nincs olyan balkezes, aki egy kiadós jegyzetelés után ne úszna szó szerint könyékig a tintában, vagy kényelmesen tudna sétálni, ha párja kacsóját jobb kezével kell fognia. Az, hogy vajon a jobbkezesek által uralt világ miatt váltak ügyetlenné a balkezesek, vagy egyébként is azok lennének, egyelőre vita tárgya, és nagyjából annyira megfejthetetlen, mint az, hogy a tyúk vagy a tojás volt-e előbb. Amíg ez így marad, érdemes megemlékezni arról, miért is jó balkezesnek lenni. A balkezes sportolók például kifejezetten előnybe kerülnek ellenfelükkel szemben, akit komoly meglepetésként érhet a kifordított helyzet. A balkezesek számához képest meglehetősen sok a kiváló kreativitással, művészi érzékkel rendelkező sete is. Már csak azért is különlegesek, mert míg a neolitikum ősemberei szinte kivétel nélkül balkezesek voltak, addig mára az emberiségnek mindössze 8-10 százaléka büszkélkedhet el ezzel.

 

Augusztus 13-a a Balkezesek Világnapja. 1992-ben egy balkezeseket tömörítő amerikai társaság döntött úgy, a seték is megérdemlik a világnapot. Az amerikaiak elkötelezettsége nem meglepő, hiszen Nelson Rockefeller, Harry Truman, Benjamin Franklin, Gerald Ford, Ronald Reagan és Bill Clinton is balkezes, csakúgy, mint a legutóbbi elnökválasztáson egymás ellen küzdő két jelölt, John McCain és Barack Obama.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!