Még néhány napig szurkolhatunk annak a fiatal magyar egyetemistákból álló csapatnak, amely először képviseli hazánkat a napenergiával működő kísérleti házakat rangsoroló Solar Dechatlon Europe versenyen Madridban.

A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói két éven át tervezték, itthon elmeiben összetákolták, kamionokkal Madridba szállították, majd a királyi palota közelében lévő Villa Solar elnevezésű parkban szűk két hét alatt meg is építették a kizárólag napenergiával működő Odoo házat. A tényleges verseny szeptember 14-én kezdődött, ekkorra kellett az épületet kulcsrakészen átadni a szakmai zsűrinek, amely szeptember 30-ig összesen 10 szempont alapján – építészet, épületszerkezet, energiamérleg, épületüzemeltetés, komfort, kommunikáció, társadalmi felelősségvállalás, iparosíthatóság, innováció és fenntarthatóság – értékeli a látottakat.

„Az Odoo, azaz a mi odúnk – mondja róla Pfeningberger Bálint épületgépészet-tervező, mintha a társáról, a kutyájáról, de legalábbis egy élőlényről beszélne –, ha napközben süt a nap és az időjárás optimális, minimum kétszer annyi energiát termel, mint amennyit felhasznál.” „Ráadásul – folytatja Szelecsényi Balázs építészhallgató – valójában nem is egy ház, hanem kettő: egy terasszal összekötött téli és nyári lak egyben. Az emberek életük 95%-át zárt térben töltik – mi a terasszal összekapcsolt, teljesen nyitottá tehető nyári lakkal azt szerettük volna elérni, hogy az Odoo lakója szép időben reggeltől estig a szabadban tartózkodhasson: ott főzzön, olvasson, dolgozzon, pihenjen.”

A kétfősre tervezett Odoo ház összesen 145 négyzetméteres, ebből 45 négyzetmétert tesznek ki a fűtött területek. A tetején és az oldalán lévő napelemek annyi energiát termelnek, hogy akár egy elektromos autót is fel tudnak tölteni úgy nagyjából 70 km-re. A padlóba és a mennyezetbe szerelt csőrendszer nyáron a belső térbe jutó hőt elvezeti, télen pedig összegyűjti és az esti órákban visszaadja.

„Ez a húszfős, huszonévesekből álló brigád, fiúk, lányok egyaránt, az összefogás, az együttműködés és a kitartás olyan példáját adták ezzel a projekttel, amire az egész országnak büszkének kellene lenni” – mondja Becker Gábor, az építészmérnöki kar dékánja. A tanár úr szerint a verseny talán legnagyobb hozadéka, amellett, hogy magyar csapat először jutott ki a 2002 óta létező Solar Dechatlon versenyre, hogy a diákok már diákkorukban megtanulnak közösen dolgozni, ami a hazai felsőoktatási képzésből amúgy kimaradna.

A verseny jelenleg is folyik, az Odoo és az ifjú mérnökpalánták csapata összesítettben szombaton a dicső hatodik helyen állt, de mivel egyetlen nap alatt sikerült három helyet előrébb lépniük, szeptember 30-ig még sok minden történhet. Jelen állás szerint már az Odoo-é a legtalálékonyabb mérnöki és szerkezeti megoldásokért járó ezüstérem, minimális energiafelhasználással készült a zsűrit megvendégelő lecsóvacsora (ez is versenyszám!), és pontosan nem tudni hol, de közel 9000 szavazatukkal igen előkelő helyen állnak a „közönség kedvenc háza” versenyben is. Szeptember 30-ig a Solar Dechatlon Europe hivatalos oldalán egy 20 másodperces regisztrációt követően bárki szavazhat még rájuk. Hajrá, Odoo!

 

Címkék: Ajánló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!