Az 1970-es években kultuszkönyvnek számított Ungvári Tamás Beatles bibliája. A vasfüggönytől innen élő fiataloknak rálátást adott a nagyvilágra, és arra, hogy nyugatabbra született kortársaik számára mit jelent a szabadság.

 
Ungvári Tamás, Új Beatles biblia Budapest, Scolar Kiadó, 2011, 384 o., 3950 Ft

A szerző szerint a kötet azért maradhatott meg többek emlékezetében is, mert ugyanúgy, mint a Beatles, hiánycikk lett. A több kiadást is megért legendás kötetet a szerző, Ungvári Tamás idén újból kiadta, tovább követve a gombafejűek életének alakulását.

John Lennon utolsó interjújában azt mondta: „A legszívesebben valamennyi dalomat átírnám”. A szerző elmondása szerint pont ez a mondat ösztönözte arra, hogy átírja bibliáját, illetve továbbszője a történetet.

A könyv nemcsak a négy liverpooli srác sorsát meséli el. Korhű képet ad a hatvanas évekről, a társadalmi, szociológiai, kulturális változásokról, könnyed, humoros stílusban. A Beatles zenéjének megragadása gyakorlatilag másodlagos a könyvben.

A szerző maga is máshogy értékeli a Beatles-korszak társadalmi üzenetét. Azt is tudja, a mai fiatalok körében nem biztos, hogy tiszta a kép a hatvanas évekről. És valóban. Mai huszonévesként nehéz már megérteni, hogy eshettek transzba az akkori tinilányok a gombafejűek láttán, és hogyan volt képes négy liverpooli kölyök az egész világot befolyásolni. A Beatles-kultusz a mai napig páratlan. A miértekre kielégítő választ nyújt Ungvári Tamás korképekkel, iróniával tűzdelt kötete.

Ungvári Tamás, Új Beatles biblia Budapest, Scolar Kiadó, 2011, 384 o., 3950 Ft

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!