Jövő év májusában készülhet el az Oscar-díjas cukrászművész, Kopcsik Lajos Marcipániájában található Barokk szoba helyreállítása.

 
Marcipánóra

A júliusi heves esőzések következtében a Barokk szoba fala beázott, megrongálva a cukormázból készült műalkotás négy elemét. A károsodás azonban nem észlelhető, az egri Harangöntő-házban található műveket szabadon látogathatják az érdeklődők.

„Sok álmatlan éjszakát okozott a nyári esőzés. A Barokk kiállítótér egy része bevizesedett, emiatt a szoba négy elemét le kell bontanunk, a falakat kiszárítanunk. Ezek után látok hozzá az újraalkotásnak. A munkára hat hónapot kértem, a jövő évi fő szezonra remélhetőleg befejezzük a helyreállítást” – vázolta a javítás terveit a mestercukrász. Az egri Harangöntő-házban helyet kapó, a világon egyedülálló Marcipániát idén 35 ezren látogatták meg. A 2005-ben megnyílt tárlat különlegessége abban rejlik, hogy a kiállított tárgyak minden apró részlete cukormázból és cukortésztából készült.

Kopcsik Lajos, az alkotó sem akárki: 1988-as frankfurti szakácsolimpián részt vevő magyar nemzeti csapat tagjaként aranyéremmel, valamint szakács Oscar-díjjal is jutalmazták. Ebben az évben költözött Egerbe, majd nyitotta meg cukrászdáját, ami hamar a helyi lakosok kedvenc süteményezőjévé vált. Aligha akad olyan egri, aki ne kapott volna születésnapi tortát a „Kopcsikból”. 1996-ban a berlini szakácsolimpián tíz munkájával tíz aranyérmet hozott el, megdöntve a verseny minden addigi rekordját. Három és fél négyzetméteres, cukorból készült faliképével, valamint a berlini olimpián elért teljesítményével 2001-ben került be a Guinness-rekordok könyvébe.

A márciusban visszavonult mesterszakács és -cukrász a megszámlálhatatlan elismerés, kitüntetés, szakmai teljesítmény közül a Barokk szobára a legbüszkébb. Az enteriőrben a parkettától kezdve a tapétán át a cserépkályhán át minden cukorból készült, és tökéletesen illeszkedik Eger történelmi belvárosának hangulatához, hiszen a megyeszékhelyet az ország barokk ékszerdobozaként is emlegetik. Az ötletekből, tervekből továbbra is kifogyhatatlan: nagy álmai között szerepel a Szent Korona marcipán másának az elkészítése is.

Címkék: gasztronómia

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!